Частните съдебни изпълнители искат отпадане на таксата юрисконсулт
Частните съдебни изпълнители искат отпадане на таксата юрисконсулт / БГНЕС, архив

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) искат да отпаднат таксите, които юрисконсултите на дружества си начисляват при забавени плащания на длъжници. Това каза председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев.

Правят "Стена на срама" с имената на всички частни съдебни изпълнители

Камарата, както и националният омбудсман Мая Манолова твърдят, че така разходите по изпълнителните дела рязко ще спаднат. В момента на дълг 50 лева може да бъдат начислени такси на юрисконсулт за 650 лева. И ако към тях се прибавят таксите на ЧСИ и лихви общият дълг може да достигне и 1000 лева.

При малките задължения винаги има дисбаланс, става дума за глоба от 20 лева или малки сметки за парно отопление и ток. Разноските надхвърлят задълженията. НАП има същият проблем. А тези задължения са най-много. Ако не се събират, никой няма да ги плаща и това е риск за финансовата система, за бизнеса и за общините, каза Дичев.

Готови сме да съдействаме с експертиза, защото с тази малка промяна дребните задължения ще се събират без такива такси и ще отпаднат арбитражите на някои институции, каза Дичев.

Камарата иска максимално бързо да се разгледат в парламента предложените от Министерството на правосъдието промени и да има гаранции, че няма да се налагат запори на майчински добавки и на пенсии.

ЧСИ-тата събрали над 1 млрд. лева за година

За справедливост на оценките на имущество настояват още от Камарата, като това щяло да се постигне с предложените законови промени.

Правото на длъжника ще е много по-добре защитено, защото повече действия на ЧСИ ще подлежат на обжалване. Намаление на разноските ще се постигне и с електронни запори. Ако се въведат електронни публични търгове, няма да има манипулиране от страна на наддаващи. Така от Камарата застават зад още една от идеите на правосъдното министерство.

Освен това съдебното изпълнение предлага и началната цена на търговете да започва от 90%, а не от 75%, както е сега, и да се намалява с 10%. А не както е в момента - двойно. Освен това се предлага задатъкът при търговете вече да е 5%, както и подобни имоти да могат да се купуват по-лесно с кредит.

Преди изборите винаги се вадят теми от този род и се търси популизъм. А непрекъснатото говорене срива държавността. Съдебното изпълнение е свързано със стабилността на финансовата система, бизнеса и гражданите. По тези теми трябва да се търсят двете страни. Защото има фирми, които не могат да плащат заплати, или родители, които не могат да виждат децата си, посочи Дичев.

Източник: БТА