Борбата с корупцията не е само борба за спестяване на публични средства, а в борба за запазване на демокрацията. Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. Двамата разговаряха в рамките на участието на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, който се провежда в столицата, а на срещата присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Значението и ролята на борбата с корупцията придоби нови и по-глобални измерения“, отбеляза Денков.

Премиерът подчерта, че на срещата е обсъдена работата на бюрото на Европейската прокуратура в България и са набелязани мерки, с които правителството може да помогне на неговата работа.

Денков: Всеки преход има нужда от герои, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши

От своя страна Лаура Кьовеши отбеляза, че Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример. Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук, добави Кьовеши.

Лаура Кьовеши
БГНЕС

„Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Посланието, което ще остане от тази среща е, че България може да бъде държава членка на ЕС, която задава стандарти, каза още вицепремиерът. „Това ни натоварва с още отговорност да продължим по пътя, по който от ден първи това правителство върви – борба с корупцията, ясна реформа в правосъдната система, конституционни промени“, подчерта Мария Габриел.

България може да бъде пример за другите в ЕС, това зависи от нас и ще продължаваме да го отстояваме, добави тя.
Иван Лазаров/БТА