/ БГНЕС
“Демократична България” внесе в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал “Росенец” се отнема от “Лукойл” и се връща на държавата, съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“. 

В мотивите на текста се казва, че месец след влизането на закона в сила правителството трябва да прекрати концесията на терминала. Това става с промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесени от народните представители Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров. С него се създават разпоредби, с които се налага забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват, пишат от „Демократична България“.

ДБ предлага при необходимост правителството да поеме контрол над „Лукойл“

В началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призовава от името на коалицията служебното правителство да използва санкциите срещу Руската федерация за преразглеждане на концесията за нефтопристанище "Росенец" край Бургас, дадена на “Лукойл”.

Той обяви също, че формацията му ще продължава да работи за възстановяване на икономическия суверенитет по отношение на суровия петрол, а от там и за сваляне на цените на горивата, както и за политики на устойчив икономически растеж.
Елена Николова/БТА