/ ДБ
ПГ на „Демократична България“ ще внесе законодателство, което да позволява при необходимост правителството да поеме оперативен контрол над „Лукойл“, заявиха от коалицията на брифинг в Народното събрание.

Винаги сме обещавали да внесем законодателство, което позволява българското правителство при необходимост и при много внимателно подбрани условия да поеме оперативния контрол върху рафинерията „Лукойл“, каза председателят на ПГ Христо Иванов. Той уточни, че това законодателство е изработено и днес ще бъде внесено.

Предлагаме изменения и допълнения в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, заяви Надежда Йорданова. Тя уточни, че на практика предлагат в няколко конкретни хипотези операторите на критична инфраструктура, която е свързана с производство, съхранение, пренос на енергийни продукти от нефт и производството на нефт да могат да минават под оперативно управление на особен представител, назначен от държавата.

В случаите, когато е налице опасност от засягане на националната сигурност или злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителни мерки, които са наложени от международни организации и са задължителни за България, държавата да може да встъпва и да поема оперативното управление върху съответния търговец, обясни Йорданова.

Тя уточни, че това ще се случва със заповед на министъра на икономиката и индустрията след внимателна проверка от Консултативния съвет на съответните обстоятелства.
Оперативното управление ще се поема за шест месеца с възможност да се удължава само веднъж, допълни Йорданова. Тя каза, че заповедта, с която се определя особеният търговски представител, ще подлежи на съдебен контрол, но с оглед спецификата на обстоятелствата и тяхната неотложност, тя ще подлежи на предварително изпълнение.
Считаме, че е запазен много добре балансът – от една страна, защита на обществения интерес и от друга страна, правата на собственост на собствениците на капитала на съответните оператори на критичната инфраструктура, заяви Йорданова. По думите й са предвидени поредица от ограничения и гаранции, че особеният търговски представител няма да злоупотребява със своята власт. 

Ивайло Мирчев посочи, че сме длъжни да се погрижим за рафинерията „Лукойл“ в Бургас, така че по никакъв начин тя да не наруши енергийната сигурност на България. Според него поемайки оперативния контрол, ще бъде постигната главната цел – петролът, който се внася от Русия, ще бъде насочен към вътрешния пазар, в резултат на което ще има сериозна редукция на цените за българските потребители. 

Атанас Атанасов уточни, че предлагат при тези специфични условия в изпълнение на задълженията на българската държава към съюзите, в които членуваме, временно тя да поеме управлението на рафинерията. 

ДБ коментират, че днес разбират, че от ДПС са много загрижени за това преработени продукти да не се изнасят от България. „Доколкото разбираме по наши канали тяхната цел е с поставени лица да овладеят ръководството на „Лукойл““, заяви Атанасов. 

В отговор на журналистически въпрос от „Демократична България“ посочиха, че искат от правителството „да си върнем Росенец веднага, както те казаха, че това може да стане всеки един момент“. 
БТА