ДАНС задържа боса на варненската група фалшификатори
ДАНС задържа боса на варненската група фалшификатори / netinfo

Служители на Териториална дирекция „Национална сигурност” - Варна, съвместно с Варненската окръжна прокуратура и Окръжната следствена служба - Варна задържаха основния организатор на варненската група фалшификатори на документи, арестувани преди седмица – Газменд Бериша. При операцията в него са намерени и мостри на фалшиви европари.

Бериша е роден на 25.12.1966 г. в гр. Призрен, притежава паспорт на Сърбия и Черна гора, неосъждан на територията на Р. България. В страната ни пребивава от 4 септември 1995 г. Бериша е със статут на постоянно пребиваващ у нас чужд гражданин от 3 юни 1997 г., когато сключва брак с българска гражданка.

През 2008 г. Бериша е засечен в посредническа дейност при разпространение на неистински разплащателни средства. Установено е, че приема поръчки за изготвяне на различни фалшиви официални документи: паспорти; лични карти; свидетелства за управление на МПС; дипломи за завършено образование и удостоверения за квалификационни курсове.

Документите са били изготвяни от неговите съучастници в организираната престъпна група Владимир Великов и Николай Неделчев, задържани от Териториална дирекция „Национална сигурност” - Варна на 10 Ноември 2008 г. и са били предназначени за лица с наложени ограничения за напускане на страната, както и за такива, желаещи да придобият някаква правоспособност по нерегламентиран ред.

Предвид мащаба на дейността на организираната престъпна група, изразяващ се в изработката на голям брой неистински документи, действията на членовете й са с висока обществена опасност и представляват заплаха за националната сигурност.

При задържането на лицата и последвалите процесуални действия от Газменд Бериша са иззети следните фалшификати: 5 български международни паспорта; 5 лични карти; заготовка за малък регистрационен талон за МПС – без попълнени данни; 2 евробанкноти с номинал 100 и 200; 4 дипломи за завършено средно образование; 3 удостоверения за завършено основно образование; 4 печати на държавни учреждения и учебни заведения.

На Владимир Великов, Николай Неделчев и Газменд Бериша е повдигнато обвинение от Варненската окръжна прокуратура за участие в организирана престъпна група. На първите двама е наложена от прокуратурата постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, а на Бериша – “задържане за 72 часа” от Варненската окръжна прокуратура.