Д-р Николай Михайлов: Силните на деня са свързани в плътен братовчедски кръг
Д-р Николай Михайлов: Силните на деня са свързани в плътен братовчедски кръг / снимка: БГНЕС, архив
Д-р Николай Михайлов за закона за конфискацията
52993
Д-р Николай Михайлов за закона за конфискацията
Д-р Николай Михайлов за левицата
Д-р Николай Михайлов за Синята коалиция
  • Д-р Николай Михайлов за закона за конфискацията
  • Д-р Николай Михайлов за левицата
  • Д-р Николай Михайлов за Синята коалиция

Олигархията в България не може да бъде застигната и разследвана по новоприетия закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Тезата е на бившият депутат от десницата д-р Николай Михайлов. Според него законът, освен че не е юридически прецизен, ще бъде прилаган изборно. В интервю за Дарик той беше скептичен, че бързо приетият закон ще проработи срещу „силните на деня" в страната.

Закон без юридическа прецизност с опция за изборно прилагане

„Специално за този закон има външна директива, не от вчера. И сега Бойко Борисов вдигна извънредно много залога и вчера при обсъжданията, каза патетично в негов стил, че оставките на Министерския съвет са били в джоба, ако този закон не е бил приет. Правителството пада доброволно", коментира още психологът д-р Николай Михайлов по повод закона, приеман на среднощни заседания в парламента.

„Премиерът има депутатския си корпус като обслужващ персонал - това не е било много по-различно и преди, но сега имаме едно „мълчаливо болшинство", коментира бившият депутат по повод късните заседания на НС. Повече от хората там са анонимни - има две, три основни фигури, а останалите функционират като гласоподаватели от банката - хора, които гласуват, допълни той.

„Очевидно тази работа със закона се движи под натиск. Въпросът е, че очевидно няма юридическа прецизност в това, което се предлага, защото има тънки места. Вероятно ще бъде лошо попарен в Конституционния съд веднъж. Втори път, и да мине, ще бъде изборно прилаган, в съществени моменти няма да бъде прилаган", обясни още той.

Силните на деня са свързани в плътен „братовчедски кръг"

„Защото тази консолидирана олигархия, която стои над закона със статут на недосегаем, не може да бъде застигната от някакви параграфи смешни. Как си представяте знаменитите имена на българския преход, новата плутокрация, да бъдат разследвани за произход на имуществото?!? Няма да стане това, няма", заяви още бившият депутат.

„Един закон може да работи, ако освен статута му на концепция, разписана в текст, той има статут и на воля да бъде прилаган. Това обаче в България не съществува по причина, че всички са свързани в плътен братовчедски кръг. Тези поне, които са силни на деня, са свързани", коментира още бившият депутат на ДСБ.

Станишев печели битката в БСП, но не е алтернатива на Борисов

Сергей Станишев ще спечели лидерската битка в БСП, но той не е алтернатива на Бойко Борисов. Това каза още в интервюто си за Дарик бившият депутат от десницата. Д-р Николай Михайлов коментира предстоящия конгрес на левицата като каза, че настоящият лидер очевидно ще спечели битката срещу Георги Първанов.

Във всеки случай няма да бламират своя престижен евросоциалист тук като му отнемат короната на място, каза д-р Михайлов. Според него Георги Първанов ще се оттегли и ще дава знаци на лоялен член на партията, достойно понесъл загубата. „Той няма да затваря собственото си партийно бъдеще, защото има хора зад него и лично честолюбие за осъществяване. Първанов ще води тази окопна война, защото Станишев се преживява като лидер, но не е - той няма сили, няма страст", допълни бившият депутат.

Според Николай Михайлов БСП се нуждае от енергичен, същински водач, който би могъл да се сблъска с Бойко Борисов. „Борисов си почива в този мач. Е, как да не се забавлява?!? Ами, че и ние се забавляваме дори", каза той. И допълни: „Какво представлява като чисто телесна съпоставка това сражение - този човек Борисов минава покрай Станишев, как да кажа, като хулигана на махалата, който минава покрай отличника по история".

Силата на Мартин Димитров била в слабостта на СДС

СДС ще продължи участието си в Синята коалиция, прогнозира още Николай Михайлов. Според него обаче старата десница можело и да не влезе в следващия парламент, защото движението на Меглена Кунева не било за подценяване като призив към десния електорат.

„СДС ще вземат решение да продължат формата на Синята коалиция, защото са в невъзможност да изберат друго - късно е за еманципация от Иван Костов", коментира д-р Михайлов. „Костов е изключително опитен манипулатор, той създаде тази Синя коалиция, за да укрие собствения си провал като лидер на ДСБ. Това беше единствената му възможност да оцелее и той успя с помощта на Мартин Димитров, който изигра ролята на „троянски кон", допълни той.

По думите му силата на Мартин Димитров била в слабостта на СДС. „СДС не може да намери сили за еманципация, следователно тя не може да си спести Мартин Димитров като лидер", смята бившият тъмносин депутат.

Николай Михайлов прогнозира, че някакъв остатъчен елит ще се събира от двете партии - СДС и ДСБ, за да се опита да прескочи изборната бариера за следващия парламент. „Това вероятно ще стане с повече усилия и задкулисна работа - няма да се пестят никакви средства. Всичко ще бъде хвърлено, за да влязат в НС - нещо, което е потребно на Костов като финална възможност вероятно преди да се оттегли, но няма да се оттегли преди това", посочи депутатът.

Има изтичане на хора към движението на Кунева според д-р Михайлов, но не смята, че това е масово, защото традиционната десница била консервативна в политическото си мислене.

Участието му в политиката - „провал", но с безценен опит

„Безкрайно уморен съм от това, което преживях и което си нанесох. Никой не ми е виновен - всичко това протече доброволно и разочарованията ми са преди всичко от собственото ми участие в процеса", каза Николай Михайлов по повод излизането му от ДСБ и политиката.
„Веднъж се опитва - резултатът бих нарекъл „провал" с уговорки, че от този опит е извлечен наистина безценен опит. Защото мен ме интересува човекът и какво прави той в различни ситуации - сега го видях по наблюдение и самонаблюдение", допълни той, запитан планира ли връщане в политиката.