След скандални разкрития в здравеопазването се стигна до напрежение и редица промени. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че болница „Лозенец” е замесена в източване на НЗОК и криминална схема за незаконни трансплантации. Целият съвет на директорите на лечебното заведение бе освободен. На този фон над 1000 са българите, които чакат за трансплантация у нас, а от началото на годината донорските ситуации са едва седем.

Сменят ръководството на болница „Лозенец“ заради източване на НЗОК и незаконни трансплантации

„Това е едно огромно петно върху донорството и трансплантациите в България. При всички случаи ще се отрази негативно. Надявам се да не загубим напълно доверието на хората”, коментира пред NOVA д-р Сибила Маринова - началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорството.

Бивш мениджър в „Лозенец“: Незаконните трансплантации в болницата са факт

Според нея доверието в системата може да се върне с показване на това, че донорството спасява човешки животи.

„Кой трябва да бъде наказан, ще преценят компетентните органи”, каза д-р Маринова.

След скандала с незаконни трансплантации и източване на НЗОК: Болница „Лозенец“ с ново ръководство

Като човек с дългогодишна практика в сферата на донорството тя беше категорична, че никой не ѝ се е обаждал или предлагал да извърши действия, в разрез с нормите.

„До този момент не бях чувала, че се случват такива неща. От пет години обяснявам, че българският закон е така направен, за да няма злоупотреби”, допълни координаторът.

Разследващите и Здравното министерство знаели, че у нас се извършват незаконни трансплантации
nova.bg