Разследващите органи и Министерството на здравеопазването са знаели, че у нас се извършват незаконни трансплантации, посочва NOVA.

Документите сочат, че още през май 2020 година Изпълнителна агенция „Медицински одит” подава сигнал до ДАНС. Причината – писмо от МВР, относно издаден лилав бюлетин от Интерпол, съдържащ данни за трафик на органи чрез фалшифицирани документи и неверни роднински връзки. От документите става ясно, че Медицинският надзор започва проверка и констатира, че за 2019 в страната ни са извършени 4 бъбречни трансплантации на чуждестранни граждани. Става ясно, че от Надзора искат справка от посолствата на държавите, от които са донорите и реципиентите, подават и сигнал до ДАНС. Бившият директор на „Медицинския надзор” Росен Иванов обясни, че не е знаел за коя болница конкретно са сигналите.

Бивш мениджър в „Лозенец“: Незаконните трансплантации в болницата са факт

„Ние не знаехме, че става дума за нередни трансплантации. Ние виждаме, че става дума за трансплантации на чужденци с донори чужденци, които са показали документи за родствена връзка. Споменът ми е, че август или септември сме уведомили Здравното министерство и ДАНС”, заяви той.

Бивш служител на болницата „Лозенец” твърди, че нерегламентираните трансплантации там започват от 2019 година.

След скандала с незаконни трансплантации и източване на НЗОК: Болница „Лозенец“ с ново ръководство

Оказва, се че това не е единственият сигнал до разследващите органи през последната година.

Преди няколко месеца Медицинският надзор сигнализира и ГДБОП.

От документите става ясно, че в болница „Лозенец” се подготвят две бъбречни трансплантации на израелски граждани. От Израел обаче изпращат официално писмо, че донорите и реципиентите нямат роднинска връзка.

Болница „Лозенец“: Внушенията за източване на НЗОК са несъстоятелни

Че е имало сигнали до разследващите органи, потвърди и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Пред NOVA той обясни, че Министерството и Надзорът са спазили закона и са предприели действия:

„Първите информации, които са се появили в „Медицински надзор”, са докладвани в Здравното министерство и веднага е разпоредено да бъдат изпратени в ГДБОП и ДАНС. Вероятно резултатите сега са факт и настоящият здравен министър ги изнася”, обясни той.

Адвокат: Всички замесени в незаконните трансплантации са действали като ОПГ

Екип на NOVA потърси ДАНС и ГДБОП. От там отказаха да кажат кога и как са реагирали на сигналите, подадени от здравните власти.

От „Медицински надзор” се въздържаха от коментар, докато текат следствените действия. В същото време един от бившите членове на обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина твърди, че проблем с трансплантациите в болница „Лозенец” има от години.

„От 10 трансплантирани деца, 5 са починали, а 7 са ретрансплантирани. Говорим за деца в правителствена болница. Това означава, че ние нямаме опит и правителствената болница, и по-специално националния консултант проф. Спасов, са правили експерименти в тези деца. Това го казват родителите, които са завели дела срещу болницата. Имаме 5 заведени дела”, обясни Пенка Георгиева. И днес проф. Любомир Спасов не отговори на телефонните обаждания.
nova.bg