Катя Илиева e лекар, живеещ и практикуващ в Чикаго. Тя е сред медицинските лица, на които вече е поставена ваксината срещу коронавирус, която очакваме да пристигне в България.

„В нашата болница ваксината започна да се раздава първо на работещите в Бърза помощ, на тези от интензивната грижа, след това на тези, които се занимават с обслужване на дихателни пътища и след това стигна и до лекарите като мен”, каза тя за „Здравей, България” по NOVA.

По думите й всичко е много добре организирано и разделено на етапи. „Всеки чака покана по електронната поща. Записва си час и ваксината му се поставя. След това е под наблюдение 15-30 минути”, каза още Катя Илиева.

„Аз бях под наблюдение 30 минути, тъй като изпитах сърцебиене, малко ми се завъртя главата, получих стягане в гърдите, но кръвното ми налягане, пулсът, кислородът – всичко беше много добро. Излязох от кабинета в много добро състояние”, разказа тя.

И допълни: „От 800 души при нас, при трима е имало такива леки странични ефекти. Това, което аз изпитах, не вярвам да е алергична реакция. Това са някакви реакции на органите, за които още нямаме представа, само ги докладваме, за да може да се води статистика”.
NOVA