По българското Черноморие продължава да протича мониторинг на водата, предава NOVA. По повод откритите три трупа на крави и неприятната миризма край плаж на Южното Черноморие, д-р Георги Митев доскорошен директор на БАБХ-Бургас коментира, че БАБХ има отговорност за случая.

Трупове на крави изплуваха по родното Черноморие в няколко последователни дни

„Животното може да има или да няма ушна марка, това не означава, че БАБХ няма отговорност по случая. Ако животното няма ушна марка, това означава, че тя е паднала. Това животно би трябвало да се прегледа от ветеринарен лекар, който да организира останалите институции”, това заяви д-р Георги Митев доскорошен директор на БАБХ-Бургас. Повод за коментара му са откритите три трупа на крави и неприятната миризма край плаж на Южното Черноморие.

„Птиците, които прелитат над България по пътя Виа Понтика и са носители на най-различни заболявания – не вярвам някоя птица да има чип и да си носи личната карта в клюна или под крилото”, заяви иронично той и допълни, че от БАБХ са длъжни да проследят пътя на откритото мъртво животно до екарисажа и да се дезинфекцира плажа.

На въпрос кой носи отговорност по разчистването на тези животни, въпреки че не е ясно откъде са те, Митев отговори, че отговорността е на БАБХ, тъй като животното може да е носител на всякакво заразно заболяване. 

"Не казвам, че докторите от агенцията трябва да превозват, да пренасят и да правят аутопсия на тези крави, но колегите, както и директора на БАБХ би трябвало да организира всички други институции - нормално е, правили сме го в годините многократно", заяви Митев.
NOVA