Доц. Ангел Кунчев смята, че зарази няма да достигнат Черно море след взривената язовирна стена на „Нова Каховка”.

„Теоретично не е изключено, но на практика не виждам как зарази ще достигнат Черно море след взривената язовирна стена на „Нова Каховка”. Водата в язовира е за питейни нужди, макар че, минавайки тя увлича всичко, което е на повърхността. Това виждаме и с нашите реки“, заяви главният държавен здравен инспектор в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Кунчев след взрива на „Нова Каховка“: Не виждам как зарази ще достигнат Черно море

По думите му морската вода не е най-добрата за микроорганизмите: „Тя има определена соленост, състав, слънчево греене – това помага те да не живеят дълго в нея“, обясни доц. Кунчев.



„Вземаме проби от 92 пункта по цялото Черноморие, повечето са в Бургаско, но и във Варна, и в Добрич. Следим за ешерихия коли – ако тях ги има, значи може да има и други”, обясни Кунчев.

Той подчерта, че за 40 години стаж като епидемиолог не е видял човек, заразен чрез морска вода и препоръча добрата лична хигиена.

Николай Вълчев – директор на Института по океанология във Варна, също коментира, че няма опасност от замърсяване на Черноморския ни бряг от Украйна.

„Институтът по океанология не проверява за чистотата на морската вода. От РЗИ-Варна и Басейнова дирекция за Черноморския регион уверяват, че във взетите проби няма отклонение от допустимите норми за различни замърсители, включително и за радионуклеини. Няма опасност за българския Черноморски бряг от замърсяване от Украйна”, увери Вълчев по NOVA NEWS.

МОСВ определи три допълнителни пункта за мониторинг в бреговата зона

Думите му са след опасенията за евентуална екологична криза в България след разрушаването на стената на язовира „Нова Каховка” в Украйна. Замърсяване на водите на Черно море е регистрирано край бреговете в Одеса.

Тежките метали, радионуклеини, петролни продукти и микроби са най-тежките замърсявания, които се следят за водите на Черно море, уточни директорът на Института по океанология.

Намерените мъртви крави на българското Черноморие нямат общо с екокатастрофата в Украйна, категоричен е той. „Няма как тези тежки трупове да бъдат пренесени в южното ни Черноморие. Ние следим замърсяването още в Румъния. Дали в България не се отглежда едър рогат добитък”, каза Вълчев.

Трупове на крави изплуваха по родното Черноморие в няколко последователни дни

Повод за думите му е третият труп на крава, който изплува на българския Черноморски бряг. След като на 6 юни стана ясно че в залива на плаж Корал в община Царево е изплувала мъртва крава, дни по-късно същото се случи край скалите в местността Червенка, в Черноморец. Вчера пък в местност Таласакра в Черноморец, багер влезе край труднодостъпния скалист бряг за да премахне трета крава, „доплавала” чрез силните морски течения.

Не е ясно дали животните са донесени от Украйна след наводнението, при разрушаването на стената на Каховския язовир. От БАБХ-Бургас уточниха, че всичките три крави са без ушна марка, каквито има добитъкът, отглеждан в Евросъюза.

„Имаше умряло животно на брега, вдигнато е с усилията на общината, с отдел Екология, предали сме го на екарисажа, просто няма проблем. Не мога да кажа от къде идват, тоест аз за първи път чувам тази версия че идват от Украйна. Според мен най-логичното е да идват от някой кораб в морето”, обясни Росен Деспов - кмет на гр. Черноморец.

Според Зорница Димитрова от отдел „Екология” в община Созопол предстои дезинфекция на плажната ивица. „Да се надяваме че това ще е последното животно, което попада на нашите брегове”, каза тя.
nova.bg