Цветанов обеща да има наказани полицаи по случая с Мирослава
Цветанов обеща да има наказани полицаи по случая с Мирослава / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Проверяват се всички допълнителни факти, свързани с убийството на Мирослава от Перник, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ. „За голямо съжаление това са близки хора на семейството”, изтъкна министърът.

„Всеки един, който е потърпевш от престъпления и загубва най-близкия от семейството си може да реагира и по-особено”, коментира още Цветан Цветанов. „За мен е важно какво е поведението на служителите на МВР, и ще се провери дейността на двама служители на МВР, които са се държали не добре със семейството на убитото момиче. Те са представители на ГДБОП от регионалната дирекция в Перник. Днес имаме среща с ръководителя на ГДБОП и ще решим какви ще бъдат наказанията им”, посочи Цветанов.

Задържаният Марио е един от основните организатори за печатането на фалшиви пари на територията на града, заплашвал е и дете с убийство, съобщи още Цветанов.„Има усещането в жителите на Перник и родителите на Мирослава, че той е предприел мерки да избяга правосъдие. Затова чакаме експертизата, която ще излезе от психиатрията на Четвърти километър. Марио има и заплаха за убийството на едно дете. Задава ми се въпроса защо хора като него са на свобода, това са и въпросите ми към българския съд. Такива като него има много. Преди дни имаше престъпление в Поморие когато четирима души се представили за служители на ГДБОП и обрали тежко едно семейство. Те са заловени, като единият е освободен предсрочно от присъда 20 години заради тежко заболяване. Такива хора излизат от затвора и отново започват престъпна дейност”, подчерта министърът.

Той призна, че самоубийството на единия задържан по случая - Стойчо Петров, е пропуск. „Голям пропуск е направен от колегите, които са допуснали самоубийството на Стойчо. Полицаите и прокурорите заедно със Стойчо търсили мястото, където е заровена Мирослава, било е много студено и са решили да продължат на другата сутрин. След това са отишли да направят обиск в апартамента на самоубилия се малко по-късно Стойчо”, обясни вътрешният министър. В момента се прави разследване на случая, защото според Цветанов е спекулация, че той се самоубил с пистолет на полицай.

„Тези полицаи ще бъдат наказани при всички случаи, но те са едни от най-добрите, които участват в най-тежките разследвания”, заяви министърът. Цветанов отчита, че вероятно са били много уморени, но важното е, че са открили Стойчо.

Цветан Цветанов вчера е присъствал на срещата при премиера Бойко Борисов с Елеонора, сестрата на убитата Мирослава. На срещата при премиера са били още директорът на ГДБОП Станимир Флоров и директорът на МВР-Перник комисар Валентин Димитров.

След като повече от час разговаряха с премиера, близки на Мирослава излязоха от срещата, без да коментират какво точно са обсъждали с Борисов. Сестрата на убитото момиче само потвърди, че е получила извинения от премиера.

Вчера около 200 души се събраха на протестен митинг пред сградата на полицията в Перник и поискаха справедливо наказание за убиеца на 18-годишната Мирослава Николова.

С мълчаливо шествие, предвождано от снимката на момичето, протестиращите преминаха през площада до сградата на Съдебната палата. Сред множеството бяха и родителите на Мирослава, както и нейни близки роднини. Семейството настоява за петорна експертиза за вменяемостта на заподозрения за съпричастност към убийството на момичето Марио Любенов-Заека, който в момента е в психиатрична клиника и без повдигнато обвинение.

„Изкарват го луд, а той не е, тъй като луд човек не може да планира убийство в продължение на месеци”, категорични бяха близките на Мирослава.

На 12 януари 2012 г. бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна на 7 ноември 2011 г. Двама души бяха задържани за нейното убийство, след което единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.

След разкриването на убийството министър-председателят поиска семейството да се извини за лошото си отношение към полицията. Изказването му предизвика обществено недоволство.