Цяла нощ пожарникари гасиха горящия цех на „Оргахим” в Русе
Цяла нощ пожарникари гасиха горящия цех на „Оргахим” в Русе / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цяла нощ пожарникари гасиха горящия цех на „Оргахим” в Русе
48966
Цяла нощ пожарникари гасиха горящия цех на „Оргахим” в Русе
  • Цяла нощ пожарникари гасиха горящия цех на „Оргахим” в Русе

Пожарът в русенския завод за бои „Оргахим" е ликвидиран. В цеха за смоли, където избухна огнената стихия снощи, има само едно локално огнище, което огнеборците умишлено не гасят за да не се образува взривоопасна ситуация, обясни пред Дарик комисар Димитър Павлов - директор на противопожарната служба в Русе. Все още не е ясна причината за пожара, но комисар Павлов категорично изключи възможността за умишлен палеж.

Според кмета на Русе Пламен Стоилов цехът на „Оргахим" е компрометиран. На нито един етап от инцидента не е имало ситуация, която да застрашава живота и здравето на русенци. Нивото на вредни вещества във въздуха се контролираше още от самото начало на пожара, заяви Стоилов.

„Не е имало превишения, които да налагат други спешни мерки. На този етап пожарът е угасен, има едно-две локални тлеещи огнища, охлаждат се някои инсталации, тъй като обхватът на пожара е бил доста голям. Смятам, че днес дори ще могат да започнат следствените действия и да се търсят какви са причините. На този етап няма никаква опасност за здравето на русенци. Контролът на въздуха се следеше на място от лаборатория на РИОС, както и от мобилните лаборатории на Гражданска защита. Подаваните данни са с леки повишения на някои периметри, но в никакъв случай не създават обстановка за сериозно безпокойство и не налагаха други мерки", успокои кметът.

На този етап е трудно да се каже какви са щетите. Надявам се всичко да е възстановимо след сериозен ремонт, сподели производственият директор на „Оргахим" Марин Маринов. Той също бе категоричен, че опасност за населението няма. Маринов каза, че е паднал покривът на цеха. По думите му сградата е застрахована. Всички останали мощности на завода са годни и в момента не работят заради полицейското разследване. Нормалното производство ще бъде възстановено най-късно в началото на следващата седмица. Аварията обаче няма да се отрази на доставките, защото разполагаме с количества бои на склад, допълни Маринов.

Пожарът в цеха за смоли на „Оргахим" избухна снощи малко преди 21 часа. Сигнал за него бе подаден нa телефон 112 в 21:03 часа. Предположенията са, че е възникнал в резултат на прегряване на топлоносителя, който подгрява реакторите. Това е довело и до разлив на развтворители като терпентин, ортоксилол и растителни масла. Пожарът се е разраснал много бързо, защото количествата на тези химикали в цеха е било много голямо, обясни областният управител Стефко Бурджиев. В гасенето се включиха 30 пожарникари от Русе, пристигнаха и екипи от Разград и Силистра. Създаден бе и щаб, който поддържаше непрекъсната връзка с министъра на вътрешните работи и главния секретар на министерството.

Повече за възникването на пожара вижте тук

„Оргахим" произвежда бои, лакове, емайллакове, грундове, лепила, електроизолационни лакове, смоли. Дружеството е единствен производител в страната на анхидриди и най-голям производител на пластификатори и алкидни смоли.