Четири кончета били умъртвени от Агенцията по храните заради липса на документи
Четири кончета били умъртвени от Агенцията по храните заради липса на документи / DarikNews.bg, архив
Защо четири млади кончета бяха умъртвени от Агенцията по храните?
91901
Защо четири млади кончета бяха умъртвени от Агенцията по храните?
Четири кончета били умъртвени от Агенцията по храните заради липса на документи
  • Защо четири млади кончета бяха умъртвени от Агенцията по храните?
  • Четири кончета били умъртвени от Агенцията по храните заради липса на документи

Четири млади коня от защитена порода и две кучета бяха умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните заради липса на документи без знанието на собственика им. Животните са конфискувани след проверка на пътя, оплакаха се организатори на спасителната акция. „Събрахме средства и откупихме животните, искахме само да ги спасим", разказа пред Дарик огранизаторът на акцията по осиновяване на животните Сирма Иванова. От агенцията по храните уточниха, че са спазили закона, а животните са превозвани в нарушение на българското законодателство.

Коне от защитета порода и две кучета са умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните заради липса на документи без знанието на собственика им. "Искахме само да помогнем на животните", обясни пред Дарик Сирма Иванова.

"Идеята да откупим и спасим кончетата беше на едно 14-годишно момченце от Пловдив, което постна статията на хората, които ги продаваха и аз звъннах, пожелах да купя едно от кончетата. Оказа се, че те са четири. Реших, че ще купя и четирите. Намерих няколко човека, които заедно с мен започнаха да търсят осиновители на тези животни, събрахме пари, за да купим животните. Оказа се, че трябва бързо да ги откупим, защото имаше опасност да ги купи някой друг, а собствениците ни уведомиха, че в повечето случаи конете се купуват, за да бъдат заклани и направени на луканки. Нашата идея беше просто да ги купим, да ги спасим от тази съдба, искахме наистина да направим нещо много добро за тях, но направихме май най-лошото. Оказахме се най-големите престъпници в България".

Междувременно председателят на Асоциацията за развъждане на местни - автохтонни породи в България Бойко Стоянов обясни, че агенцията по храните е действала адекватно:

"За първи път ще застана на страната на Българската агенция по безопасност на храните, защото те са изпълнили закона точно както трябва в един момент, в който съществува голям риск от разпространяване на инфекциозно заболяване сред конете. Те са действали в рамките на закона и не са превишили нищо. Законът е изричен в това отношение. Напоследък в България се случиха много стопански нелечими заболявания и аз в този смисъл приветствам действията на колегите от Агенцията по безопасност на храните".

От Българската агенция по безопасност на храните са категорични - законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

„Има много съмнения около случая. Не е изключено животните да не са убити, защото това е рядка и скъпа порода", разказа пред Дарик природозащитникът Димитър Господинов, с когото са се свързали загрижени по случая граждани.

"Това е възмутителен акт от страна на Агенция па безопасност на храните. Не мога да повярвам, че се случва в държава с европейска столица в 21 век да се умъртвява защитена порода коне заради това, че нямат документи, при положение че в Закона за ветеринарната дейност евтаназията се допуска само при неизлечимо болни животни; необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдание; ограничиване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората и животните; приключване на опити с животни, които са довели до необратими патологични изменения и животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота. Това са четирите случая, при които е допустимо умъртвяване на животното", обясни Господинов.

"Агенцията излиза със становището, че са умъртвени животните вследствие на това, че те нямат никакви документи и са превозвани нелегално. Това е страшно. В България във всички села и градчета е пълно с животни, които нямат документи. Това означава ли, че цяла България трябва да е в трупове и да са умъртвени всички животни", допълни той.

Той изрази съмнение, че заради спецификата и породата на кончетата, те може и да не са евтаназирани, а да се случва нещо нередно.

"Не виждам тази агенция да обикаля и да прибира и да евтаназира конете на ромите, които видимо са в окаяно състояние и са малтретирани", каза още Димитър Господинов.