Четат присъдата за убийството на Радостина в петък
Четат присъдата за убийството на Радостина в петък / снимки: Дарик - Варна

Присъдата по делото за убийството на 21-годишната Радостина Евтимова ще стане ясна в петък. Съдебният състав на Варненския окръжен съд ще прочете решението си в 11 часа на 26 февруари. Пледоариите на обвинението и защитата продължиха до-късно вечерта в сряда.

Прокуратурата и адвокатите на семейството на жертвата поискаха доживотен затвор без право на замяна за подсъдимия Георги Цветанов. Неговите защитници пледираха, че клиентът им е невинен. Тяхната теза е, че престъплението е извършено от трети човек, а в хода на разследването са манипулирани доказателства.

„Според защитата Георги няма мотив да убие Радостина, с която са имали интимни отношения. Тезата на прокуратурата се гради върху изнасилването, което не е категорично доказано", заяви в съдебната зала адвокат Илиян Василев. Той смята, че обвинението за изнасилване е измислено, за да има мотив Георги да извърши убийството, прикривайки с него първото си престъпление. Експертизите не установяват със сигурност съвкупление, а само кръвонасядания, които могат да бъдат обяснени от проникването на всякакъв предмет.

При изслушванията Цветанов заяви, че с Радостина са имали връзка, по време на която са правили 9-10 пъти секс. За интимните им отношения, продължили точно една година според показанията му, може да се съди по еротичните снимки, които жертвата му е изпращала. В нощта на убийството Радостина и подсъдимият са имали предварителна уговорка да отидат в апартамента на ул. „Мир" след дискотеката, както твърди Цветанов.

Като „съмнително" защитата определи, че в нощта на убийството с телефона на Георги са направени два видеоклипа и още една снимка, които са изтрити. Единствено те не могат да бъдат възстановени, въпреки че експертизата е успяла да възстанови други 33 изтрити снимки, направени много по-отдавна със същия мобилен апарат.

Четат присъдата за убийството на Радостина в петък
netinfo

Самият Георги Цветанов отказа да се защити в съдебната зала, защото не се чувствал подготвен. По време на пледоариите си адвокатите на подсъдимия изтъкнаха, че процесът е несправедлив и заявиха, че според тях присъдата отдавна е написана.

Събраните доказателства категорично доказват вината на Цветанов, репликира обвинителят Радослав Лазаров. Той добави, че за „изключително зло" като това престъпление трябва „изключително наказание". Според обвинителната теза мотивът за убийството на Радостина е, че тя е отказала секс на Георги. Затова той я пребил жестоко и изнасилил, след което е извършил убийството. В съдебната зала Лазаров категориза обвиняемия Георги така: „демонстрира високомерие, сарказъм, чувство на превъзходство и с нищо не е показа, че съжалява и осъзнава вината си".

Тялото на обезобразената млада жена беше намерено на 6 март 2009 г. в жилище на ул. „Мир" във Варна. Радостина е била убита по особено жесток начин, по лицето и тялото й бяха установени множество прорезни рани.

Подробности от съдебната зала четете ТУК