Чаушев: Според Либия делата срещу мъчителите на сестрите пречат на отношенията й с България
Чаушев: Според Либия делата срещу мъчителите на сестрите пречат на отношенията й с България / снимка: Sofia Photo Agency

Според Либия делото, което се води у нас срещу мъчителите на българските медицински сестри, пречи на добрите отношения между двете държави. Това заяви пред Дарик зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев три дни преди визитата си в Триполи. Той уточни, че Джамахирията не оказва натиск делото срещу либийските офицери у нас да бъде прекратено, а само излага своето мнение пред българската държава за сведение.

„Между София и Триполи няма неуредени въпроси, свързани с казуса на българските медици, каза Феим Чаушев. Той, обаче, възнамерява, да попита какво се случва с делата за клевета, които либийските офицери водят срещу сънародниците ни:

„Досега те само се отлагат. Доколкото на мен ми е известно, след като е приключила тази драма, те от само себе си трябва да отпаднат. От чисто правна гледна точка искам да получа отговор на тези въпроси”, каза още Чаушев.

Изцяло платен е 80% от хонорара на адвоката на палестинския лекар Ашраф Хаджудж, процент, към който българската държава е имала ангажимент, както и целият хонорар на либийския защитник Осман Бизанти, каза още Чаушев и допълни:

„Не са малко сумите. Също в продължение на повече от осем години българската държава е платила доста солидна сума и за сестрите. Имам предвид тяхната издръжка и т.н.”

По време на визитата си в Триполи зам.-министърът на външните работи ще обсъди възможността България да купи сградата на посолството ни в либийската столица. Цената на имота е 4500000 либийски динара. Към нея ще бъдат приспаднати всички наеми, които България дължи на Либия за 8 години, като в замяна Джамахирията ще може да купи сградата на посолството си в София.

Според Феим Чаушев България и Либия могат да си партнират в областта на строителството, военната индустрия и земеделието.