Български медии по света се обединиха в защита на Спаска Митрова
Български медии по света се обединиха в защита на Спаска Митрова / снимка: Sofia Photo Agency

Български медии по света се обединиха в защита на Спаска Митрова. Техни представители изготвиха отворено писмо до президента на Република Македония Георге Иванов, министър-председателя Никола Груевски и външния министър Антонио Милошоски. Пълният текст на писмото е публикуван в електронното издание на българите от Чикаго www.еurochicago.com.

В него те заявяват, че са сериозно обезпокоени от съдбата на Спаска Митрова и нейната тригодишна дъщеря. Представителите на българските медии в чужбина допълват, че отношението на македонските власти към нея е в разрез с писаните и неписани правила на хуманизма и християнските ценности. Българите по света възприемат отношението към Митрова и нейната дъщеря като акт, противоречащ на приятелските отношения на хората от двете държави.

В писмото се допълва, че българските медии зад граница смятат да запознаят с развитието на случая медиите, компетентните институции и правозащитни организации в съответните страни в Европа и Америка.

Спаска Митрова бе осъдена и прекара месеци в македонски затвор по обвинение, че не е позволила на съпруга си да се среща с детето им. Тя беше освободена предсрочно, но все още няма решение по спора за родителските права. Митрова отказа коментар пред журналистите.