Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа
Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа / снимка: БГНЕС, архив
Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа
32589
Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа
  • Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа

Българомохамеданският етнос е посочен в официален документ на Съвета на Европа, с който се отправя препоръка към страната ни по отношение на тази група от населението. Това заяви за Дарик директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков по повод заявката на ВМРО, че ще внесе в прокуратурата сигнали за честата и некоректна употреба на скандалния термин за етническо самоопределяне.

Сред случаите на злоупотреба с този термин от ВМРО посочват национално изследване на условията на труд в България, което се прави от Балканския институт. Директорът му Иван Нейков потвърди използването на термина в анкетните карти.

"Това го има във всички изследвания в България. Разполагам, а и всеки може да го изтегли и да види, че през последните 10 години няма сериозно изследване, изследване на НЦИОМ, който е орган на парламента, че това се използва. По-големият акцент е, че има препоръка на Съвета на Европа, в която препоръчват на България като инструмент, с който да бъде разсеяно известно подозрение, да бъдат направени изследвания сред българомохамеданите, даже те ги наричат помаци, в сферата на заетостта. Едно от задължителните неща, които трябва да направим в това изследване е да изследваме дискриминацията. Не е възможно да изследваш дискриминация, без да попиташ хората как се самоопределят", коментира Нейков.

Не е ли по-редно да оставите свободно да посочат как биха се самоопределили?

Значи, ако напишем "други" и той каже "аз съм българомохамеданин", всичко е окей, а ако напишем "ти какво си", включително и българомохамеданин, това вече е проблемно?! Смятам, че нещо не е в ред в позицията на ВМРО.