България щяла да оттегли подписа си под АСТА, чул Яне Янев
България щяла да оттегли подписа си под АСТА, чул Яне Янев / Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на РЗС Яне Янев заяви пред Нова телевизия, че премиерът Бойко Борисов възнамерявал да оттегли подписа на България от споразумението срещу фалшифицирането АСТА. Янев научил за намерението на министър-председателя в телефонен разговор през деня. По думите на лидера на РЗС това ще стане в сряда на заседанието на правителството.

По-рано "Ред, законност и справедливост" се обяви против търговското споразумение, съобщиха в декларация от партията. От РЗС припомнят, че през септември миналата година са внесли в Народното събрание проект на Закон за българската музика в радио- и телевизионните програми. Целта е била рязко да се увеличават постъпленията от авторски права за българските артисти чрез въвеждане на задължителни квоти за българска музика в ефира и да се създадат механизми за закрила и насърчаване на българската музикална култура и традиции.

Този законопроект обаче "отлежава" вече половин година в Народното събрание и среща невероятна съпротива от СЕМ и КРС, посочват от РЗС. Същевременно хора, които са обвързани с големите мултинационални корпорации от филмовата и музикалната индустрия, налагат приемането на търговското споразумение ACTA, което да защити интересите на чуждестранните артисти и изпълнители, за сметка на българските, смятат от партията.

От РЗС заявяват, че категорично се противопоставят на "идеята страната ни да защитава на първо място чужди интереси в интелектуалната сфера и да репресира собствените си граждани в глобалната мрежа, като същевременно не прави нищо за българските творци и артисти".

РЗС няма да подкрепи ратификацията на ACTA в Народното събрание и ще упражни международното си влияние чрез Съюза на европейските консерватори и реформисти за отхвърляне на това търговско споразумение и в Европейския парламент, пише в съобщението.