България праща цивилна наблюдателска мисия в Грузия
България праща цивилна наблюдателска мисия в Грузия / Sofia Photo Agency

България има готовност да се включи с 10 до 15 души в мисията на европейската политика за сигурност и отбрана, която ще бъде изпратена в Грузия. Това съобщи в Русе министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Формалното решение за изпращането на мисията ще бъде взето на заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз, което ще се проведе в Брюксел на 15 септември, понеделник. Очаква се да бъде изпратен екип от 200 души, който да се разположи в Грузия от 1 ноември.

"Това е цивилна наблюдателска мисия, ще следи доколко се изпълвяна споразумението от шестте точки, подписано между Москва и Тбилиси. Тяхната работа ще бъде да следят дали войските са си в казармите, дали се осигурява пътно-хуманитарната помощ. Засега ще бъдат разположени около границата на Южна Осетия и Абхазия”, обясни Калфин.

"Друга важна за нас тема, която ще бъде обсъдена по време на съвета е свързана със Сърбия. Миналата седмица западната ни съседка ратифицира споразумение за стабилизация с ЕС, което не е безболезнено политически за страната", коментира Калфин. "Затова Сърбия заслужава да бъде насърчена като един от начините е да се подпише споразумение, което да задейства търговските облекчения между ЕС и Сърбия”, каза още вицепремиерът.