България начело в изготвянето на фалшиви сертификати
България начело в изготвянето на фалшиви сертификати / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
България начело в изготвянето на фалшиви сертификати
53826
България начело в изготвянето на фалшиви сертификати
  • България начело в изготвянето на фалшиви сертификати

България е една от водещите страни по фалшифициране на опаковки на продукти. Това обяви регионалният директор на Интертек-Муди Европа Иван Савов. Той заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов откриха Програма за борба с фалшивите сертификати.

Според Савов 5% от продуктите в света, в почти всички сфери, са фалшиви и страната ни е част от веригата. Най-много фалшиви сертификати у нас са издадени за козметика и детски играчки. По идея на Интерпол е създадена координирана глобална програма, като проектът се изпълнява в партньорство с Интерпек-Муди и МВР. Полицаи, прокурори и митничари ще бъдат обучени как да работят с програмата и как да идентифицират фалшиви сертификати.

„Производството и разпространението на стоки, които не отговарят на стандартите и носят фалшиви знаци и символи, крие сериозен риск и заплаха за потребителите от цял свят”, заяви Цветан Цветанов при откриването на форума. „Всички ние трябва да обединим усилията си за справяне с предизвикателствата на неспазване на стандартите за безопасност, които застрашават живота и здравето на хората”, допълни той.

Вицепремиерът припомни първата среща, проведена в централата на МОКП „Интерпол” в Лион през 2008 г. Тогава представители на 11 от най-сериозните атестационни организации обсъдиха за пръв път начините за борба с неправомерното използване на знаци и символи, удостоверяващи, че даден продукт отговаря на минималните стандарти за безопасност. „Усилията, които полагат всички правоохранителни органи, заедно с бизнеса и неправителствените организации, ни дават възможност да се справяме с нестандартни или фалшиви продукти и услуги, които застрашават живота и здравето на хората”, подчерта вътрешният министър.