България и Великобритания ще си обменят класифицирана информация
България и Великобритания ще си обменят класифицирана информация / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България и Великобритания са подписали споразумение за обмен на класифицирана информация , съобщи председателят на Държавната комисия по сигурност на информацията /ДКСИ/ Цвета Маркова на пресконференция в резиденция Бояна.

Маркова уточни, че споразумението касае обмен на информация за криминални прояви и от него могат да се възползват и структурите на МВР, отбелязва БТА.

В резиденцията бе организирана международна конференция по повод 10-годишнината на ДКСИ. В нея участват представители на органите за сигурност на 20 държави и на регионалния съвет за сигурност, каза Цвета Маркова.

Председателят на ДКСИ заяви, че за последните десет години комисията е издала 19079 сертификати за достъп до информация на НАТО и 11568 за Европейския съюз. Издадени са 3993 разрешения за достъп до класифицирана информация на службите по сигурността.

По отношение на индустриалната сигурност, Маркова заяви, че са проучени общо 185 фирми. По по-голямата част от проучванията е работила ДАНС. ДКСИ е проучила четири фирми за своите нужди, добави председателят на комисията.