/ БГНЕС
България ще поиска от ЕС средства за оборудването на нашите граничари. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за извънредното заседание на Съвета на ЕС, посветено на обстановката по гръцко-турската граница.

Вдигат възрастта за влизане в армията

Министърът засега не уточни сумата, която ще бъде необходима на нашата страна, но уточни, че дирекциите в МВР са подготвили разчети за своите нужди. Маринов добави, че засега не се налага изпращането на още служители от европейската гранична служба "Фронтекс" у нас. По неговите думи България е готова да изпрати втори свой кораб в помощ на гръцките гранични патрули.

Маринов уточни, че у нас няма криза, каквато се наблюдава в Гърция, но не изключи възможността това да се промени. Където е кризата в момента, се събират трите граници - на България, Гърция и Турция. Това се случва на 30-40 километра от нашата граница, ние сме в пълна готовност. Трябва да се подготвим, когато няма криза, заяви министърът.

Ердоган пред Борисов: Ситуацията с бежанците е заради неизпълнени ангажименти на ЕС (ВИДЕО)

Той определи обстановката по българо-турската граница като нормална и без съществени промени в последните месеци. По неговите думи има единични опити за незаконно преминаване на браздата.

Министърът определи днешната извънредна среща на своите колеги от ЕС като изключително наложителна.
БТА