/ iStock/Getty Images
България разреши изпълнението на хуманитарен полет за репатриране на руски граждани до територията на Руската Федерация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Полетът е планиран за 3 март 2022 г. по маршрут от летище Шереметиево в Москва до летище София и обратно, който ще бъде извършен от руския въздушен превозвач Rossiya Airlines. Заявеният тип на въздухоплавателното средство е Boeing 737-800 (B738).

Съответните служби на Европейската комисия са информирани за предприетите от българска страна действия и за предоставеното по изключение оперативно разрешение от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. 

Разрешението се издава след ограничителни мерки, наложени върху Руската Федерация заради военния конфликт в Украйна. България е една от страните, ограничила въздушното си пространство за руски самолети. 

От Министерството на транспорта уведомяват още, че полетът трябва да бъде изпълнен при няколко условия. Едно от тях е пристигащият полет по отсечката Москва-София следва да е празен позициониращ. Обратният репатриращ полет трябва да превозва на борда само граждани и резиденти на Руската Федерация, без обратен полет или свързващи полети извън Руската Федерация. Полетът не трябва да фигурира в резервационните системи и за него не може да се продават билети. Всички пътници, които ще бъдат репатрирани с полета, следва да бъдат идентифицирани от местното консулство, уточняват още от транспортното министерство.
 
БТА