Българи настанени в „общежития за животни” в Чехия

Българи настанени в „общежития за животни” в Чехия
Българи настанени в „общежития за животни” в Чехия

Гастарбайтери набрани от фирма в Пловдив и изпратени на работа в бившите заводи „Тесла”, сега „Фокскон” в Чехия, са били настанени в общежития като за животни, разказаха пред Дарик радио част от успелите да се върнат обратно в родината.

От фирмата, която е български представител на английска фирма за набиране на работници, поискали по 100 лева и обещали работа за 70 крони /5 лева/ на час при осемчасов работен ден и настаняване в апартаменти по двама души в града, в който ще се работи. На практика 48- те българи заминали на 14 септември от Пловдив за Пилзен, където трябвало да монтират капаци на телевизори, се озовали в Пардубице, където трябвало за сглобяват компютри. Настанени били в старо военно общежитие, оградено с бодлива тел в съседния град Храдец Кралове. Групирали ги по 6 до 8 души в стая в зависимост от пола, с един общ санитарен възел на етаж, където живеели по 50 човека. На част от българите били раздадени жетони, които пускали водата на душа за къпане само за 2.5 минути на ден.

Оказало се, че ще работят не по 8, а по 12 часа дневно, не за 70, а 65 крони. Налагало се да стават в 4 сутринта и да пътуват по 1 час до заводите.

Излъганите българи, които са подписали договори за един вид работа и условия за живот, ще подадат жалби до Районна прокуратура Пловдив срещу фирмата- посредник, която ги е измамила.