Бусарски: Не са нарушавани изискванията на агенцията по трансплантации
Бусарски: Не са нарушавани изискванията на агенцията по трансплантации / netinfo
Председателят на Сдружението по неврохирургия Венцислав Бусарски отхвърли твърденията в медиите, че лекари от две софийски болници - „Александровска” и „Свети Иван Рилски” са присаждали на парализирани пациенти и болни с генетични заболявания собствените им увредени стволови клетки. Бусарски допълни, че не са нарушавани изискванията на Изпълнителната агенция по трансплантации. Той категорично заяви, че пациентите не са заплащали пари на операцията нито на него, нито на Клиниката по неврохирургия за лечението. По думите му пациентите са заплащали частично между 2000 и 3900 лева в медицински център "Фокус-5" ООД, в който не участват неврохирурзи, като средствата са били използвани за закупуване на апаратура и консумативи.

Според публикацията, след сигнал на лекар, Изпълнителната агенция по трансплантации е спряла присажданията. Твърди се, че над 2000 пациенти са платили между 3000 и 4000 лева. Представители на неврохирургични организации и болнични отделения определиха тези обвинения като неверни, некомпетентни и злонамерени твърдения и клевети.

По повод обвиненията на пресата, че двете болници са присаждали увредени стволови клетки, Бусарски беше категоричен, че при „подобни пациенти може да се приложи лечение” и добави, че е „добре известно, че един орган може да бъде болен, докато другите органи са здрави”.

Венцислав Бусарски категорично заяви, че клиниката по неврохирургия разполага със становище на Изпълнителната агенция по трансплантации, както и с юридическа консултация, според които няма нормативни нарушения и пречки за прилагането на лечение с биологични фактори от стволови клетки на костен мозък.

Пациентите са информирани и са подписвали съгласие, че се касае за сравнително ново лечение, което не може да гарантира излекуване, оздравяване или подобрение, каза още Бусарски. По думите му, съществуват видеозаписи и писмени данни от пациенти, които свидетелстват за благоприятно повлияване от лечението. В листата на чакащи за лечение има записани пациенти до края на 2008.