Бургаският окръжен съд ще гледа делото срещу Максим Стависки
Бургаският окръжен съд ще гледа делото срещу Максим Стависки / снимка: Sofia Photo Agency

Заседания по две от най-коментираните дела ще има днес в Бургаския окръжен съд. По едно и също време пред съда ще застанат световният шампион Максим Стависки заради катастрофата край р. Ропотамо и наркобосът Димитър Желязков-Очите заедно с 11 от хората си.

Очаква се днес съдът да даде ход на делото срещу Максим Стависки. Фигуристът е подведен под наказателна отговорност заради предизвиканата от него катастрофа през август миналата година. Вследствие на инцидента загина 23-годишния Петър Петров, и тежко пострада 19-годишната Мануела Горсова, която е в кома оттогава. По време на първото заседание родителите на Мануела внесоха иск за 2 млн. лева за нанесени неимуществени вреди, който магистратите отхвърлиха.

В съда днес момичето ще бъде представлявано от адвокат Христо Христов, който вероятно отново ще предяви същия иск за обезщетение. Има вариант процесът да бъде разгледан по съкратено съдебно следствие, ако се допусне бърза процедура и подсъдимият се признае за виновен. Тогава наказанието би било под предвидения от закона минимум.

По-малка от максималната присъда очаква и несебърският наркобос Димитър Желязков-Очите, ако магистратите одобрят подписаното споразумение с прокуратурата. В края на миналата седмица Митьо Очите призна, че е организирал и ръководил група за търговия с наркотици. Заедно с него споразумение подписаха и 11 от приближените му. В случай, че съдът приеме споразуменията, присъдата влиза в сила незабавно и не подлежи на обжалване. За Очите наказанието ще е по-малко от 5 години затвор и конфискация на имущество за 35 хиляди лева.

Други новини от Бургас