Борисов: Желанието за прекратяване на концесията по чистота е популистко
Борисов: Желанието за прекратяване на концесията по чистота е популистко / netinfo

Желанието на общинските съветници от БСП за прекратяване на концесията за чистота в София е популистко. Това каза за Дарик столичният кмет Бойко Борисов. Все пак той подкрепя „толкова късно взетото им решение”.Борисов подчерта, че е популизъм съветниците от БСП да са търпели години концесионера по чистота, а сега, няколко месеца преди местните избори да искат прекратяване на договора.

На въпрос на Дарик дали е за край на сегашните концесионни договори, кметът на София отговори: Аз съм за София да е чиста и подредена, а парите за чистота да отиват за чистотата на града и ще подкрепя всяко предложение в тази посока.

Столичният управник допълни, че когато сделката по прехвърляне на акциите от фирмите концесионери на Румен Гайтански-Вълка на нов собственик стане факт, тогава ще покани новия концесионер да представи намерението си пред общинския съвет.

По въпроса за неустойките, които би платила общината при разваляне на концесията, кметът каза, че ще действа както реши Общинският съвет.

Предупреждението от вчера на еврокомисаря по енергетика България да не повдига въпроса за отваряне на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй” Борсов коментира като нормална реакция на Европейската комисия.

Кръглата маса за отваряне на реакторите на 2 февруари в София, инициирана от Борисов, има за цел не конфрантация с Европейския съюз, а да се чуе мнението на българските и чуждестранни експерти, уточни кметът.

Той допълни, че е разговарял вчера с енергийния министър Румен Овчаров и той съща щял да участва във форума. Искаме всеки да сдаде по едно рамо, всяка институция може да помогне. Никой не може да е против това експертите да изразят да изразят мнението си, каза още столичният кмет.