Очаква се да пристигнат в България 4,5 милиона от ваксините на "Астра Зенека", каза здравният министър
„Много внимателно управляваме кризата, за да може бизнесът да работи. Убеден съм, че здравните власти ще организират ваксинация за пример". Това каза премиерът Бойко Борисов в Банско, където е със здравния министър Костадин Ангелов.

Кметът на града им показа изграждането на нова отсечка, която ще излиза директно на паркинга на лифта към ски зоната.

„Ще облекчим движението. Имаме още проекти”, докладва кметът.

Борисов отчете, че по различни програми за последните 2 години в региона са влезли около 20 милиона лева.

"Ремонтирани са много улици и булеварди. Обновен е и централният площад на града", направи равносметката премиерът.

"В района на Банско хората могат да практикуват зимни спортове. Местните и здравните власти работят в синхрон и благодарение на спазването на мерките, и тази година имаме зимен туризъм", посочи Борисов.

Стана ясно още, че в Банско днес ще пристигнат 2000 антигенни тестове.

Градът беше от най-засегнатите през първата вълна на пандемията, когато дори се оказа за седмица в блокада. Мерките бяха предприети за недопускане на разпространение на заразата, която през зимата плъзна в ски-курортите на цяла Европа.

По-късно Бойко Борисов и Костадин Ангелов посетиха Гоце Делчев.

Бойко Борисов Гоце Делчев
Правителствена информационна служба


Очаква се да пристигнат в България 4,5 милиона от ваксините на "Астра Зенека", които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани, съобщи министърът на здравеопазването при посещението в болницата в града.

Първата доставка е 500 000 дози, посочи Ангелов.

Около 310 млн. лева са дадени само за ваксини, добави премиерът Борисов. Отделно са дадени пари и за докторите на първа линия, за сестрите, за личните лекари, за лекарства, за дезинфектанти. "Сигурно милиард минахме в тази пандемия", допълни той.

Правителството ще проучи възможността за разширение на болницата в Гоце Делчев, заяви премиерът Борисов. Освен това ще се отделят и 1,5 млн. лева за закупуването на допълнителна апаратура за лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че в община Гоце Делчев има много хубава програма, която е насочена към лекари - специализанти, които да работят в лечебното заведение в града.

Министър-председателят напомни и за финансовата подкрепа, която правителството отпуска за българските пенсионери в пандемията. От вчера е започнало изплащането на добавката към пенсиите от 50 лева за този месец, като за целта правителството отпуска по 106 млн. лв. месечно.