Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
С коалиционните партньори е обсъдено отварянето на парковете евентуално след седмица
От днес започва изплащането на награда от 650 лева на 15 200 полицаи, които са на първа линия. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.
Това ще коства около 10 млн. лева. Униформените ще получават такава награда, докато продължава кризата.

Премиерът подчерта, че от вчера има вече 5 облекчения на режима на мерките: "Отварянето на пазарите, махнахме прозореца за влизане в София, разрешихме имунизациите на децата, женските консултации, плановите операции".

КПП-та в София вече ще пропускат по всяко време

Той даде да се разбере, че ако не се увеличи броят на заболелите, следващия уикенд може да се мисли и за смекчаване на мерките, конкретно за допускането на разходки в парковете и планините.

Този въпрос е бил обсъден и на коалиционния съвет по-рано днес. Борисов обясни, че коалиционните партньори от Обединените патриоти са настоявали да бъдат отворени парковете и планините. В същото време премиерът се притесни, че кривата на заболелите се устремява рязко нагоре.

Този петък, ако не се вдигне пикът нагоре съм възложил на Маринов да направи – по двама в парковете, да не сядат по пейките, само да преминават, без алкохол, да не се превръща в пикник. Защо мислите, че не искам да кажа, че пускам парковете и планините“, коментира премиерът.

Възобновяват женските и детските консултации, както и имунизациите

„Нищо не ни кара да сме оптимисти. Броят на заболелите и починалите говори друго“, каза Борисов.

В България нито строителството е било забранявано, нито малките магазини са спирали да работят, изтъкна премиерът.
"Ние спряхме моловете, като в тях разрешихме да работят банковите и застрахователни офиси", заяви Борисов. Работят пазарите, магазините. Освен това в България ходенето по улиците не е забранено. 

„Катерим се много стръмно, говорихме и с колегите, големи групи започват да се разболяват. Резултати от това пътуване и смесване на хора, което не можахме да предотвратим, защото полицията не може да преследва. Затова толкова пъти казвах: „умолявам ви“. Направихме максималното хората да не се усещат затворници“, продължи Борисов.