/ Пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов изпрати министрите си да изсветляват ресорните обществени поръчки пред президента Румен Радев. В началото на днешното редовно заседание Борисов нареди на всички министри, в чиито ведомства се правят такива поръчки, да си уредят лични срещи с държавния глава и да му представят нужната информация, а ако има данни за злоупотреби, да подадат сигнал в прокуратурата. Разпореждането дойде два дни, след като Румен Радев разкритикува работата на правителството и обяви, че едни и същи фирми печелят обществените поръчки у нас.

Борисов праща министри да обясняват на Радев за обществените поръчки
 
В понеделник президентът Румен Радев цитира думите на немския писател Гьоте: "Светлина, повече светлина", и призова за „включване на прожекторите“ относно харченето на публични пари за различни обществени поръчки, като тези за магистрали, водни цикли и саниране.
 
Днес премиерът отговори с мобилизиране на министрите, имащи отношение към обществени поръчки, да се срещнат с държавния глава и да му обяснят всичко, от което се притеснява. А ако има злоупотребили хора, да отиват в затвора:
 
Не може заради една бълха да горим целия юрган. По всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни“, каза Борисов.

Радев: Крайно време е да включим прожекторите!
 
След заседанието четирима от министрите се появиха пред медиите, за да обяснят как ще убеждават президента Радев в наличието на светлина.
 
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви готовност да аргументира провеждащото се саниране, а за цените, по които се строят пътищата у нас още вчера поръчал да изпратят на президента книгата "Пътищата на България".
 
Бъдете сигурни, че ние сме от светлата, а не от тъмната страна в случая, тъй като отдавна сме на сцената. Вече в нашите компетенции дори и тунелите започнаха да стават светли“, посочи Нанков.

Цветанов: Най-хубаво е да си президент в България
 
Министърът на образованието Красимир Вълчев също изрази готовност да внесе светлина в политиките по образованието.
 
„В една сграда сме, както се казва споделяме обща светлина, готов съм да притичам по всяко време и да обясня всички политики, тъй като той каза, че не е достатъчно само да се инвестира в учители и инфраструктура“, каза Вълчев.
 
По отношение на критиката на президента, че българската позиция относно въздушните удари в Сирия не е била съгласувана с него, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че изцяло в правомощията на правителството е да осъществява външната политика и в някои ситуации се изискват бързи решения.