/ Бойко Борисов/Facebook

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов осъди лидера на "Изправи се БГ" Мая Манолова за клевета. Това е записано в решението на Софийския районен съд

Мая Манолова: Борисов ме съди, защото съм го нарекла арогантен. Е, не е ли арогантен? (ВИДЕО)

Тя трябва да заплати 10 хиляди лева, лихва и разходите по делото. Обезщетението е за претърпени неимуществени вреди от изказвания на Манолова на брифинг, проведен на 01.11.2019 г., както и от неин коментар в предаването „Лице в лице по В.” на същата дата. 

Тогавашният премиер Бойко Борисов е завел дело срещу Манолова за  обидни думи и изрази по негов адрес, а именно: „Тази сутрин във вашата телевизия беше един арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения. Срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни
представлява пред света.” В акта Борисов твърди, че изказаните от Манолова думи и изрази са унизителни и обидни за него, като той ги е възприел изключително тежко, накърнена е била неговата личната чест и достойнство му. 

Мая Манолова съди Бойко Борисов за клевета

Борисов претендира за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в психологически, душевни и емоционални болки и страдания

Той оспорва и думите на Манолова, че е пуснал братя Галеви да избягат от правосъдието. 

И още от мотивите на Борисов: "На първи ноември 2019 г. по време на брифинг с участието на Мая Манолова, излъчен по множество електронни медии, както и оповестен от нея чрез публикация в личния ѝ профил във Фейсбук, тя е изнесла следните клеветнически и позорящи твърдения по отношение на ищеца: „Той, човекът, който пусна, извинявайте, допусна братя Галеви да се укрият от правосъдието и да напуснат страната, в национален ефир призна, че са фактор в кметските избори в С.“

Според лидера на ГЕРБ използваните изразни средства срещу него го представят като безскрупулен човек, не съответстват на обективната истина и съставляват приписващи му престъпление твърдения.  

Преценявайки всички доказателства по делото съдът намира, че от страна на Манолова е извършено противоправно деяние, изразяващо се в разпространяване на клеветнически твърдения по отношения на Борисов, които са накърнили неговата чест и достойнство, доброто му име в обществото и неговия авторитет, причинявайки му неимуществени вреди. 

Решението на съда може да бъде обжалвано

По-късно през деня Мая Манолова коментира решението на съда в личния си профил във Фейсбук. "Борисов бил доволен, че ме осъдил за твърдението, че е "арогантен". Решението, разбира се, не е окончателно. Но за мен истината няма цена, оставям на вас да прецените, дали Борисов е арогантен. Готова съм да плащам за истината, за да не плащат хората за некадърно управление", написа тя.

Манолова заяви, че ще обжалва решението, "а до тогава оставям Борисов да "трепери" като ме чуе да говоря, както твърдят свидетелите по делото - двамата "piar Boiko".

Манолова призова лидера на ГЕРБ "да не бърза да се радва, защото аз вече го осъдих още преди половин година за неговите лъжи и клевети".