"Не се дръжте надменно, помагайте, бъдете отговорни", поръча Бойко Борисов на депутатите от ПГ ГЕРБ-СДС на първото заседание на групата, излъчвано на живо във фейсбук. И уточни: "Отсъствия от парламента само при смъртен случай, развод и сватба". 

ПГ на коалицията отново ще се казва ПГ ГЕРБ-СДС и ще е със същото ръководство, като председателят на СДС Румен Христов ще е съпредседател с Десислава Атанасова. Росица Кирова отново ще бъде номинирана за зам.-председател на парламента.

„Очевидно е, че парламентарната ни група ще бъде опозиция в 47-ото НС“, посочи Атанасова. „Ние и досега - в 45-ото и 46-ото НС,бяхме опозиция, конструктивна, знаеща, можеща, изискваща,ще продължим и занапред така да се държим, за да бъдем коректив на всяка власт“, обърна се тя към колегите си.

След преговорите: Председателят на НС ще се сменя всяка година

„Реших да не отивам в НС, защото прочетох, че едва ли не искам имунитет“, обясни Борисов защо се е отказал от депутатското си място.

"В момента има пет центъра на власт като сред основните са Румен Радев и пътят на "Копринката", който започва и завършва в село Труд. Ще дойде време, целият план за разграждането - не на модела на ГЕРБ, а на държавността, ще стане факт", коментира лидерът на ГЕРБ.

В петък има редовен парламент и се очаква редовно правителство, защо финансовият служебен министър обявява каква ще е минималната пенсия за първите шест месеца догодина, отбеляза още Борисов. Утре, веднага след клетвата, той поиска от депутатите си да внесат предложение за мораториум върху тегленето на дълг от държавата, както бе анонсирал преди време. Според лидера на ГЕРБ заявената промяна ще бъде договорки и подмяна.

„Не искам по никакъв начин да изглеждате разочаровани, от вас се изисква да бдите за парите на данъкоплатците, за разхищенията, които се готвят да направят, за подпомагане на бизнеса, да се поправи образованието, където може“, обърна се Бойко Борисов към депутатите от ГЕРБ. И добави - "като им слушах пазърлъците, че ще местят структури от едно министерство в друго - раздуха администрацията още сега". Според него още сега трябва да се възстанови и моделът за етническа толерантност.

Борисов: Изправени сме пред три кризи

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че са се увеличили цените на тока и на природния газ. 

"Цените на горивата, ако бяха изпуснати от нас, щеше да е революция. Сега хората знаят, че просто няма какво да направят. Цената на газта, колко упреци понесохме ние, че защитихме България, направихме така, че България да остане на газовата карта. Този проект, наречен Балкански поток, при тези транзитни такси, в рамките на ти години се изплатиха и 70 години напред, българите ще получават всяка година транзитна такса. Тези, които говореха срещу това, получиха под 6 процента на изборите. А първите 800 милиона влязоха вече в държавната хазна", заяви Борисов.

Борисов разкритикува Министерство на образованието и Здравното министерство заради различните данни, които двете министерства изнесоха за тестовете за учениците.

Според него единственото, което "министър Денков успешно е направил, докато управлява, е да си подсигури сигурна и голяма пенсия."

Вълчев: Правителството показа, че образованието не му е приоритет