/ БГНЕС
Това правителство показа, че образованието не му е приоритет. Образованието е задължително за всяка възраст, независимо от родителите. Правителството поставиха родителите да решават. Това заяви бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев на брифинг в централата.

Сегашната ситуация вследствие на сегашното ръководство на МОН. Министърът на образованието трябва да защитава правото на образование, посочи още той.

"Как може за 12 пъти по-голяма страна от нас като Германия да има тестове, за България да няма. Става дума за организационна немощ и липса на планиране, добави Вълчев. Не може да затвориш единствено и само училищата, след като си казал, че последни ще ги затвориш. Лицемерие и 0 лева за образование в актуализацията на бюджета. Имаме незаконосъобразни, дори противоконституционни действия от страна на служебното правителство.

"За това мнозинство, което ще продължи да управлява образованието не е ценност. Една държава, когато пренебрегне образованието, нищо добро не я чака", посочи Вълчев.


Денков: Митът, че висшето образование у нас е с ниско качество, трябва да се премахне

По думите му децата са натрупали много дефицити - психически проблеми, обездвижване. Тези ученици, чиито родители са избрали да останат вкъщи, са в окастрена форма на електронно обучение. Според него те са лишени дори от ефективна форма на електронно обучение. "Това видяхме и миналата година - рязко спада мотивацията. Най-големите загуби са загуби на мотивацията за учене", разкри още Вълчев.

Той призова още утре да се върнат децата в училище без тестове, а когато се осигурят тестове, тогава да се използват.

ГЕРБ: ББР и ДКК се обслужват от една и съща адвокатска кантора, свързана със „Сиела Норма”

"Да жертваш децата, защото не можеш да си разпределиш комисионните, е най-тревожещо в последните месеци. Българските деца имат право на образование. Мерките очевидно нямат никакъв ефект в последните месеци и тези тестове, които сега идват и никой не може да каже кога идват и как ще се организират, оставяме да се разбират двамата министри (на образованието и здравния министър - бел. ред.)", посочи Тома Биков от ГЕРБ.