/ БГНЕС
Огромни заплати и бонуси се получават в Българската банка за възстановяване и развитие (ББР), обявиха представители на ГЕРБ по време на извънреден брифинг.

По техни данни изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев получава месечна заплата от 17 хиляди лева, както и още две хиляди лева като член на борд.

От партията на Бойко Борисов обаче твърдят, че бонусите му не свършват до тук. И питат: "Вярно ли е, че като член на инциативата Три морета г-н Арбаджиев получава 13 хиляди евро месечно? Ако е така, това означава, че сумарно той прибира месечно е около 45 хиляди лева. Цанко Арабаджиев е бивш кандидат за депутат от Демократична България и е поканен в ББР от Кирил Петков още преди той да бъде назначен за министър в нарушение на Конституцията", допълни Любомир Талев от ГЕРБ.
Над 320 млн. лева кредити с гаранции от ББР са дадени в пандемията

От партията твърдят също, че вторият член на Съвета на директорите на ББР Владимир Георгиев през август и септември е получавал по над 15 хиляди лева заплата, назначил се е и в ББР микрофинансиране, където е получил още 3 хиляди лева. Другите членове на борда също получавали сериозни суми - по 24 хиляди и по 17 хиляди. Живко Тодоров е получил от дъщерното дружество Национален гаранционен фонд 6 хил. за август и почти толкова за септември. А Крум Георгиев взимал заплата и от ББР Лизинг - 1145 лв. за август и почти 2 хиляди за септември.
"Заплатите на новите директори са малко по-малки от тези на предходните и това се дължи на факта, че не получават бонус от генериране на печалби в ББР,  която е на загуба", допълни Любомир Талев.

Отговорът на ББР: От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление.

Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева, съобщиха от ББР в отговор на ГЕРБ.

По-рано от партията критикуваха банката, че не оказва достатъчно помощ на бизнеса, каквато е нейната основна задача.

"Активите на банката не са се увеличили, а имаме спад от почти половин милиард лева през последната година. От май насам са дадени само 55 кредита, като 47 от тях са през микрофинансиращото дружество на ББР. Тоест само 8 кредита е дала самата банка за възстановяване. Освен това на 5 август с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лева с аргумента, че ще бъде подкрепян бизнеса. Къде са парите?", запитаха от партията.

Те направиха и друго разкритие - една и съща адвокатска кантора обслужва ББР и Държавната консолидационна компания, чиято ръководителка бе освободена преди ден именно заради въпросния юридически договор.
Шефът на „Сиела Норма“ е дал обяснения за машините в МВР

"Вчера се разбра, че ДКК е сключила втори дублиращ се договор за над 1 млн и 250 хиляди лева с въпросната кантора, която според информацията в публичното  пространство е свързана със "Сиела норма" - фирмата, която доставя и обслужва машините за гласуване. Същата адвокатска кантора има договор за 6 цифрена сума и с ББР. Банката подготвя и нов договор за 600 хил евро, чакаме да видим дали ще е договора със същата кантора. Или с такава, в която е работила съучредителката на „Да, България”, заедно с Кирил Петков, и негова близка сътрудничка Лена Бориславова", коментира още Любомир Талев.

ГЕРБ

От ГЕРБ начертаха и следната схема: "Кирил Петков и Асен Василев като тогавашни принципали възлагат на ББР да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със "Сиела Норма" и в резултат на машинното гласуване политическият им проект печели изборите."

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19, в размер на 175 млн. лв., коментираха още от ББР в отговор на партийните обвинения.

Данните показват, че ликвидността на  банката към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми. Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията. Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове.

Банката отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.