/ МС, пресцентър
Премиерът Бойко Борисов инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на довеждаща инфраструктура на територията на Приморско и Китен.

"Огромна пречиствателна станция. Като сълза вода излиза", заяви премиерът за съоржението.

Борисов отбеляза, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции. „Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат“, категоричен беше министър-председателят. Той посочи, че в условията на пандемия бизнесът трябва да продължи да работи.

"Това, което сме обещали и поели като ангажимент към хората, туристическия бранш и гостите, го изпълнихме предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода се пречиства", изтъкна Борисов. 
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 4 юли 2020 г.

Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на oтпадъчните води на територията на град Приморско и град Китен се реализира с финансиране по оперативна програма „Околна среда“ на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от Община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти.

Относно кризата с коронавирус Борисов изтъкна, че в момента държавата се опитва контролирано да позволява на бизнеса да не спира работа. "Важно е да има дистанция и внимание към туристите. Ще свикнем да живеем, че това ни се случва", каза той.

Малко по-късно днес предстои премиерът да открие обходния път на Поморие. Той е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лвТова е последен етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг. 

Заедно с премиера са министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, зам.-министър Жечо Станков, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Приморско Димитър Германов, депутати, общински съветници.

Бойко Борисов в Китен
МС, пресцентър