Борисов: Дали смъртта на Дойчев е самоубийство ще кажат органите
Борисов: Дали смъртта на Дойчев е самоубийство ще кажат органите / netinfo

Журналистът на Дарик радио Богдана Лазарова вероятно ще трябва да даде показания като свидетел по делото за смъртта на бившия шеф на „Архива” в Националната разузнавателна служба полк. Божидар Дойчев. Това каза в предаването „Денят” на Дарик Лазарова, която е последният цивилен, който е разговарял с Дойчев.

Срещата между Лазарова и Дойчев е била по повод съдебно дело, което Богдана Лазарова води срещу НРС за достъп до документи от архива във връзка с атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Дойчев не е бил депресиран в деня преди самоубийството си и е планирал задачи за следващите седмици.

Дали случаят с полк. Божидар Дойчев е самоубийство или е убийство ще кажат органите, които разследват. Това обясни Борисов в предаването „Денят” на Дарик Бойко Борисов, кмет на София и бивш главен секретар на МВР. За такъв човек, който отговаря за най-съкровените тайни на разузнавателната ни централа, трябва да се направят изключително много мероприятия, които да докажат, ако има самоубийство, че то е 100% самоубийство, защото за подобни хора може да се инсценира да изглежда като самоубийство, каза още Борисов. Той предложи незабавно да бъде организира парламентарна комисия, която да разследва това произшествие и добави:

„Аз лично считам , че при това положение, след тази смърт, незабавно трябва да се отворят всички архиви, без никакви условности, незабавно, в рамките на дни. Самият факт, че много от досиетата излизат или с картони само, а пък няма разработките, или пък няма цели части от тях, показва, че животът на други хора е заплашен. Тези неща стоят някъде по сейфовете и се активират в определени моменти. Парламентарна комисия незабавно, при това доминирана от опозиционни партии в парламента, която да проследи всичките действия и на НРС и на Прокуратурата, защо и по кое време и как са уведомени, или дали всичко е съобразено със закона, дали нещо не е прикрито. Ние не знаем какви съществени доказателства е имало там, кой ги е разследвал, как са разследвани”.

Цялото интервю с Бойко Борисов можете да чуете в звуковия файл