Заради последните 12 години от развитието на България нямаме доверие да тръгнем с правителство с представители и на ГЕРБ. Затова за нас единственият работещ вариант да се преодолее недоверието е кабинет на малцинството, който да е подкрепен от повече партии. Колегите от ГЕРБ не са дали знаци срещу лицата в нашия кабинет, а срещу това, че няма политически лица от тяхната партия. Правителство на всяка цена не е работеща формула, ако просто поставиш пионки, на които друг да казва какво да правят. Това каза бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова за "На фокус".

"Вместо да чакаме, слагаме картите на масата с предложение как да се осигури мнозинство. Предложихме ротационното представителство. Предложихме управленска програма и кабинет, за да могат ГЕРБ да вземат своето решение. Нито за секунда не сме подвеждали българските граждани или ГЕРБ каква е нашата позиция. Ако партията на Борисов смята, че има по-добра реализация на първия мандат, да покажат какъв е той", заяви Бориславова. И допълни, че ДБ са предложили шест човека в кабинета "Денков", тъй като това е тяхната електорална тежест.

Лена Бориславова: Лично поемам ангажимент да прехвърлим информацията от ексел в таблица в word

По думите ѝ позицията на ПП е останала непроменена. "Трябва да търсим решения, не да се оплакваме и да обвиняваме всички останали, че са виновни. Визирам няколко от колегите от ГЕРБ, включително Борисов, който се развика на медиите. Ние сме готови да разговаряме за управленска програма. Хем не я харесват, хем я одобряват на 99%. Искаме да чуем техните коментари и да разберем каква е тяхната управленска програма. Да предложиш всички общински проекти първо да преминават през комисия в НС е точно противоположното на корупцията", коментира тя.  

Според нея е крайно време да се приемат ключовите закони, свързани със съдебната реформа. "Още тази седмица НС трябва да започне стъпки, за да покаже, че вижда България като модерна държава с контрол над всички. Невъзможни са компромисите с ценностите и обещанията ни, това включва и предложените министри в кабинета "Денков". Асен Василев успя върху чужд бюджет и в условията на няколко кризи да доведе бюджетният дефицит до под 3%. Не можем да сложим за финансов министър независим експерт, защото само на Василев имаме доверие, че няма да се поддаде на изкушението да е следващия в списъка "Магнитски".

"Нашите лидерите отстъпиха назад и показахме експертност, съчетана с политическа отговорност", заяви Бориславова. И категорично отрече да има отделни разговори между ДБ и ГЕРБ.