Депутатите гласуваха оставката на  Лена Бориславова след подадена оставка от нейна страна на 12 април.

"За" гласуваха 181 народни представители, "против" 40, "въздържали" - 0. 

По време на кампанията осъзнах, че много от проблемите, за които ни говорят хората, се решават на местно ниво. От ПП не сме се явявали на местни избори, проблемите са големи и ние трябва да организираме хората си по места, да можем да предложим конкретни решения още в първите дни на следизборната кампания”. Това заяви Лена Бориславова в кулоарите на парламента след решението на парламента. 

Бориславова каза, че предстои да се види дали ще заеме някаква длъжност в местната власт. “Засега изглежда, че НС започва да работи правилно, надявам се да остане работещо, пожелавам успех на моите колеги. Аз ще остана в ролята си досега в придвижването на законодателната програма”, каза още Лена Бориславова.

Тя посочи, че ще остане в преговорните екипи за законодателната програма, но няма да е част от екипа, който ще отиде на консултации при президента,
насрочени за днес от 17:00 ч. с ПГ на ПП-ДБ.

Това, което заявихме много ясно по време на преговорите, беше, че за ПП няма значение и няма условие да бъдем в управляващо или неуправляващо мнозинство, за да се борим за законодателните промени и решения, в които вярваме, коментира също бившият вече депутат.  

Бориславова подчерта, че консултациите се насрочват доста бързо. И допълни:

"Явно президентът този път няма желание да даде време на Народното събрание (НС) да има свободата и комфорта да излъчи в по-удобни срокове правителство, но това не означава, че ние ще бягаме от отговорност, и когато вторият мандат дойде при нас – със сигурност ще представим състав на кабинет."

БТА

По повод днешните консултации на двете най-големи партии с президента Румен Радев, Бориславова каза, че явно сега президентът няма намерение да даде време на НС да има комфорта да излъчи правителство в по-удобни срокове, но това не значи, че те бягат от отговорност. “Когато получим втория мандат, ще предложим кабинет”, подчерта още Бориславова. 

Лена Бориславова и Мирослав Иванов очакват бебе

Припомняме, че още на 11 април Бориславова обяви във Фейсбук, че няма да е депутат в 49-ото Народно събрание, а ще се занимава с кампанията за местните избори в София.

А ден преди началото на новия парламент, тя поиска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде заличена като народен представител, но ЦИК не прие заявлението ѝ.  Затова днес след като положи клетва, Бориславова е подала оставка като народен представител. 



 
БТА/БГНЕС