Предсрочни избори
Предсрочни избори / netinfo

29,9 млн. лв. ще струва организирането и провеждането на парламентарните избори, насрочени на 26 март, стана ясно на първото заседание на служебния кабинет. Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2017 година.

Служебният премиер Огнян Герджиков обяви война на търговията с гласове във връзка с предстоящите парламентарни избори. С явлението ще се бори мощен екип под ръководството на вицепремиера и военен министър ген. Стефан Янев. Премиерът обяви, че ще сменя областни управители, които са склонни да се заиграват непочтенно с такива практики.

Президентът реши: Ще има избори на 26 март 2017 г.

Цялостната координация по организирането на вота е възложена на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната. Стефан Янев ще организира и подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Вицепремиерът ще трябва да съгласува с ЦИК условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

От 2 февруари регистрират партиите за вота

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет предварителни изчисления на разходите по организирането на изборите.

Министърът на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.