Централния плаж във Варна
Централния плаж във Варна / БГНЕС
191 полицаи от страната ще бъдат командировани през лятото по Северното Черноморие, за да се гарантира сигурността на туристите, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Освен в Морската градина във Варна, велопатрули ще има и на Златни пясъци. Там  ще бъдат командировани и шестима униформени от Румъния, а плажовете ще бъдат осветени нощем, съобщи Труд.

Николина Ангелкова и Валери Симеонов
БГНЕС

Към момента 26 ивици във Варненско и 17 в Добричко са без стопани, но предстои 6 да бъдат наети, отчете Ангелкова и подчерта, че се очаква 7-10% ръст на туристите по морето. Проблемът с кадровия дефицит временно ще се реши с бързите визи за мераклии от трети страни да работят по хотелите. Срещу копие на паспорт и трудов договор и 50 евро такса за седмица те ще получават 3-месечни визи.

Очакваме 10% ръст на чуждестранните туристи през лятото

„Работи се за удължаване на срока до 4-5 месеца, за да покрива целия сезон“, поясни Валери Симеонов. Трайно решение Министерството на туризма ще търси чрез създаване на Център за квалификация и преквалификация, добави Ангелкова. Тя съобщи, че приема като личен ангажимент реализацията на поправка в Закона за водите, която ще позволи на община Варна да стопанисва минералните си извори и да стане целогодишна дестинация. По думите й обаче проектът за свързване на хотелите с НАП и полицията няма да стане факт за лятото, тъй като министерството ще прекрати обществената поръчка за изграждане на електронната система.

Колко ще ни струва сянката на морето? (ВИДЕО)

Причината са промени в законодателството, свързани с новата Агенция за електронно управление. „Веднага щом бъдат изпълнени новите изисквания, поръчката ще бъде обявена отново“, заяви Ангелкова.