Близнашки: Държавниците са длъжни да се вслушват в гласа на познанието
Близнашки: Държавниците са длъжни да се вслушват в гласа на познанието / снимка: БГНЕС

Политиците и държавниците са длъжни да се вслушват в гласа на познанието, каза служебният министър-председател Георги Близнашки в словото си на тържествения концерт за 145-годишнината от създаването на Българската академия на науките /БАН/ в салона на Софийската опера и балет.

"Българският народ винаги е давал, дава и ще продължи да дава мило и драго за развитието на родната му наука", посочи премиерът. По думите му решенията, които се опират на научния опит и на постиженията, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура. Паметта е в познанието, а науката е негов синтез, каза премиерът Близнашки. Той се обърна към учените с думите, че те имат най-ценния капитал - доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа.

И тази жажда за познание сме я пазили и в най-трудните векове на всяко потисничество, отбеляза Георги Близнашки.

Министър-председателят пожела на учените успех в усилията им да затвърждават и да развиват постиженията на българската научна и изследователска мисъл. Убеден съм, че докато я има БАН, ще я има и българската нация, заяви премиерът Георги Близнашки.

Той отбеляза в словото си, че със създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години е поставен фундаментът, върху който поколения българи изграждат бъдещето на родината ни.

Източник: БТА