/ Gulliver/Getty Images
Бизнесът помага за въстановяване на увредени гори на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), съобщиха от предприятието.

Големи търговски вериги и банкови институции, в партньорство с ЮЗДП, са обедилини усилия за въстановяване на 25 декара изгоряла гора край Мечкул, в района на "Държавно горско стопанство Симитли". Това са част от унищожените горски площи при големия пожар през август 2017 г. над Кресна.

7 екипа на пожарната са гасили нов пожар в Стара планина над Чипровци

С предоставените от бизнеса финансови средства до края на ноември теренът ще бъде почистен от 12-годишните овъглени дръвчета, ще се извърши почвоподготовка, засаждане на фиданките и отглеждане на новите насаждения през първата година. Самите лесокултурни дейности ще бъдат извършени от квалифицирани работници на ЮЗДП, допълват от там.

Пламна голям пожар над Чипровци (ВИДЕО)

В есенните доброволчески залесявания на територията на предприятието са се включили над двайсет други частни компании. Най-много са желаещите да създават нови гори в района на "ДГС София", съобщават от предприятието. От края на септември до момента фирми и частни лица са залесили десетки декари горски терени в землищата на Локорско, Железница, Кокаляне и в околностите на Драгалевци, Бояна и Симеоново.

Продължава гасенето на двата големи пожара в Рила и Стара Планина (ВИДЕО)

Първите 300 контейнерни фиданки в Благоевградска област са засадени преди дни край Дренково, в непосредствена близост до международния път Благоевград-Делчево, Северна Македония.

Нов горски пожар, този път в Родопите

С доброволния труд на служители на голяма банка е възстановена горска площ, освободена след нападение от корояд, допълват от пресцентъра на предприятието. Други 700 фиданки от червен дъб, безвъзмездно предоставени от ЮЗДП, са залесени върху опожарена площ в землището на село Джурово. Над 100 представители от международна фирма са участвали в създаването на своя гора в района на "ДГС Тетевен". При съвместните доброволчески акции горските служители оказват съдействие и експертна помощ на участниците, посочват още от ЮЗДП.
БТА