Бившият шеф на СРС Методи Лалов
Бившият шеф на СРС Методи Лалов / БГНЕС, архив
Бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов подаде жалба срещу състоялия се в края на миналата седмица избор за членове на ВСС от съдийската квота.
 
Лалов бе един от 27-те кандидати за представител на съдиите във ВСС, но не бе избран. Той не се спря пред журналисти, за да говори, а в социалните мрежи публикува жалбата си. Той посочи, че целта му е да се провери надеждността на електронното гласуване. Лалов признава, че не може да приеме резултата, макар че го определя като добър в по-голямата си част.
 
Съдиите избраха своите представители в новия Висш съдебен съвет

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев коментира, че според него няма основания за оспорване на избора и не вижда на какво се базират съмненията към електронното гласуване.
 
Евгени Диков е първият избран член за следващия мандат на ВСС

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че в закона е определено само какъв да бъде редът по подаване на жалбата, съставът, който ще я разглежда – двама съдии от ВАС и трима от ВКС. Той допълни, че не е посочен процесуален ред по който да се разглежда тя.
 
Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от цироза

Междувременно стана ясно, че в битката за нов председател на Върховния административен съд освен съдията от ВАС Георги Чолаков се включва и неговата колежка Соня Янкулова. Трети кандидат за поста няма да има, тъй като с приключването на днешния пленум на ВСС изтече и срокът за издигане на кандидати. Гласуването ще се състои на 11 септември.
БТА