Председателят на ВКС Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов / БГНЕС, архив
Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза, каза председателят на ВКС Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите.

"Причината за ниското доверие се крие и у самите нас. Царят отдавна е гол. Най-глупавото е да си кажем, че нещата не са такива, каквито са", каза Панов. Той призова съдиите да кажат, че са способни да се борят за справедливостта, да покажат кои магистрати са достойни, често недостатъците са маскирани зад различни текстове в законодателството.

Съдебната система винаги е била най удобната изтривалка
. Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура. Знам за хора, които треперят, че при критика към тях могат да загубят работата си, даде пример Панов и продължи с думите, че непоносимият макроклимат задушава съдията.

Цацаров: Знам за кого не съм особено удобен

Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме, каза още Панов и отново припомни, че с годините качеството на правораздаване намалява.

Цацаров за Панов: Очаквах по-малко хленчене и много по-конкретни идеи за съдебната система

Време е да си кажем истината за да стигнем до най-важния консенсус - в каква система искаме да работим. Да се почувстваме общност, но само ако се обединим зад ценности. Да не се допуска принципът "разделяй и владей", да се вслушваме в съвестта си, която знае правилните отговори, другото е обида за съдията, каза Панов.
 

Председателят на ВАС Георги Колев
БГНЕС, архив

След него председателят на ВАС Георги Колев заяви, че не е подготвил изявление. Той призова колегите си да не позволяват да бъдат убеждавани, че системата не работи. Има грешки, но системата работи, каза Колев. Не позволявайте да ви казват, че сте на такова равнище, че следва да има лечение от цироза, каза още той.
БТА