Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов при избора за председател на Върховния касационен съд. Между двамата от доста време има сериозни противоречия и напрежение, което личи и на заседанията на Висшия съдебен съвет и в медийните им изяви, съобщи БНТ. Тонът се изостри допълнително след настояването на Панов за проверка по т. нар "ЦУМ-гейт". Цацаров направи коментар по темата преди Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Прокуратурата: Твърденията на Лозан Панов са несправедливи
 
Срещу гласа си за бъдещия съдия номер едно, Цацаров каза, че не очаквал нищо, освен коректни институционални отношения. Обясни, че двамата се запознали в „Пирогов", след като Панов беше блъснат на пешеходна пътека. Посетил го по молба на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, за да го успокои, че става дума просто за инцидент.

Цацаров: Няма да позволя на никого да се упражнява с името ми

"Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай не, в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене пред главния прокурор били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик", коментира Цацаров.

Лозан Панов очаква ВСС да обсъди казуса "ЦУМ-гейт"

Главният прокурор каза, че е готов на коректна работа с председателя на ВКС, каквато позициите им изискват. И се съгласи с Панов в едно - че имат различна ценностна система. "Не съм започнал тая война. Не съм тръгнал да обикалям телевизионните студиа. Не съм тръгнал да казвам, че ме е страх. Не става с такова говорене, не става с хленчене", посочи той. ВСС е колективен орган - така Цацаров отговори на въпрос как си обяснява, че за разлика от него Панов е проверяван от съвета по различни поводи. И посочи, че проверка за ЦУМ-гейт има в Инспектората.

Общото събрание на прокурорите изслушва кандидатите за ВСС

Общото събрание на прокурорите днес изслушаха 12-те кандидати, сред които ще изберат 4-мата си представители в следващия Висш съдебен съвет. Цацаров отрече да има фаворити или вотът да зависи от йерархията в прокуратурата. Изслушването приключи за по-малко 4 часа, нямаше много въпроси. Кандидатите акцентираха върху теми като натовареността и правилата за кариерно израстване на магистратите, как да се отстоява независимостта и да се върне доверието в съдебната власт. Гласуването ще бъде след седмица.