/ БГНЕС
Председателят на ВКС поиска от президента създаването на комисия за "ЦУМ-гейт”, предаде NOVA.
 
Съдът и прокуратурата в челен сблъсък. Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се изправиха един срещу друг в открита битка за това кой нарушава правилата.
 
Преди ден Лозан Панов изпрати писмо до президента Румен Радев и настоя да се създаде специална комисия за "ЦУМ-гейт”, която да разследва срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

ВСС определи действия на Лозан Панов като недопустим опит за намеса

Ръководството на прокуратурата обаче разкритикува действията на Панов. „Намираме за недопустими и неприемливи направените от Лозан Панов, внушения за необективна работа на прокуратурата”, отбелязват от държавното обвинение.
 
От прокуратурата оценяват твърденията на Панов като „необективни и несправедливи” и коментират, че тези твърдения „с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чийто действия изначално окачествява като несъобразени със закона”. 

Без проверка по казуса "ЦУМ-гейт", реши ВСС
 
„Използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично”, подчертават от ръководството на прокуратурата.
 
 
nova.bg