/ БГНЕС
Бившият депутат Живко Мартинов получи шест обвинения
94369
Бившият депутат Живко Мартинов получи шест обвинения
  • Бившият депутат Живко Мартинов получи шест обвинения
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов получи обвинения от прокуратурата. Депутатът, прочул се с това, че изнудвал бизнесмен за тонове суджук от името на премиера, ще отговаря за шест отделни престъпления.
 
Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук

Освен за т.нар. "Суджукгейт" Мартинов е обвинен още за оказване на натиск над полицейски началници, прокурори и други собственици на фирми. Заедно с него като обвиняема е привлечена и директорката на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова.
 
Мартинов е обвинен за това, че в периода 2012-2013 г. поискал на няколко пъти от добрички бизнесмен тонове суджук и десетки килограми филе "Елена" и телешка пастърма. В противен случай бившият депутат заплашил търговеца с проверки от полицията, данъчните и Агенцията по безопасност за храните.
 
Масови разпити по случая Суджукгейт, случаят все повече се разплита

Суджукът бил по специална рецепта с телешко, еленско и свинско месо, а Мартинов уверил бизнесмена, че е предназначен лично за премиера Бойко Борисов. След четвъртия подобен случай обаче човекът се усъмнил и подал сигнал в прокуратурата.
 
Последвалото разследване установило, че до премиера не е стигнал дори и килограм от суджука, а бизнесменът бил изнудван и за други придобивки - климатична стена, офис мебелировка и сглобяеми гаражи.
 
Освен за изнудване Мартинов получи обвинения за принуда и оказване на натиск над местни полицейски шефове - за опростяване на фишове, прекратяване на проверки и освобождаване на заловени тирове с незаконен пясък.
 
Депутатът Живко Мартинов напуска НС, "за да не руши авторитета на ГЕРБ"

През 2014 г. пък Мартинов притискал и окръжния прокурор в Добрич по дело за катастрофа, в която обвиняем е бил бивш зам.-министър, причинил смърт по непредпазливост на две лица. Също така Мартинов оказвал натиск и над шефа на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител.
 
След скандали: НС прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов

Заедно с бившия депутат, като обвиняема е привлечена и директорката на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова. Тя е обвинена в това, че по сигнал на Мартинов е издала заповед за проверка на склада на бизнесмена, предоставил суджука. Според прокуратурата подобна проверка е била необоснована.
 
Мартинов и Брайкова са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер съответно на 45 000 и 5000 лева.
БТА