Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов
Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов / БГНЕС
След като доброволно се отказа от имунитета си, народният представител от ГЕРБ Живко Мартинов е подал заявление и за напускане на парламента. Това съобщи в Добрич зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. До акта се стигна, след като на Мартинов бяха повдигнати пет обвинения от прокуратурата за злоупотреба с положение и власт, отправяне на заплахи и натиск върху лица и институции. Цветанов подчерта, че Мартинов е направил сам „волеизявлението си“ за напускане на парламента с мотиви да не руши авторитета на партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, както и да не пречи на разследването.
 
„Всеки прави грешки, важното е да имаш силата да излезеш от подобна сложна ситуация“, заяви Цветанов и добави, че утре най-вероятно ще бъде гласувано напускането на Мартинов.

Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Живко Мартинов
 
Депутатът бе освободен и от поста общински координатор на ГЕРБ – Добрич. Все още не е гласувано от Изпълнителната комисия дали ще бъде изключен от редиците на партията. На неговото място в Народното събрание влиза Живко Желязков от село Победа, община Добричка, който на парламентарните избори е заемал 11 място в листата на ГЕРБ в бюлетината с номер 11.

Масови разпити по случая Суджукгейт, случаят все повече се разплита
 
Попитан дали не е имало информация в ГЕРБ за действията на Живко Мартинов и защо досега му е гласувано доверие и е издиган за депутат, Цветанов заяви категорично, че не е имало досега сигнали за друго, освен за лоша среда и нездрав микроклимат в местната организация на партията.
 
Той каза, че не иска да коментира работата на прокуратурата и бъдещото дело. Нямаме индикации за подобни случаи в други региони на страната, каза зам.-председателят.

"Суджукгейт": Свидетели били подложени на натиск, за да не говорят
 
Цветанов представи в Добрич новото областно и общинско ръководство на ГЕРБ, като бе подчертано, че то е временно. Другият народен представител на партията от региона и водач на листата Пламен Манушев става областен кооординатор.

Общинската организация в Добрич ще се ръководи засега от Красимир Николов, който заема поста зам.-областен управител на Добрич. В общинското ръководство влизат още организационният секретар Северина Савова, Младен Матеев, Васил Василев, Даниела Димитрова, Кина Костова, Иван Иванов, Иван Мандев, Иво Пенчев. В областното ръководство са Даниела Димитрова, Васил Василев, Марин Хаджийски, Илиян Станоев, Росен Димов, Христо Павлов, Симеон Симеонов, Петранка Кръстева, Живко Иванов.

Живко Мартинов доброволно се отказва от имунитета си
 
В следващите 2-3 месеца ръководството ще изготви анализ за състоянието и работата на местните централи на ГЕРБ, като Цветанов ще следи изкъсо дейността и ще посети региона няколко пъти. Той заяви, че се готви заздравяване и активиране на местните структури в Добричко, като започва и подготовката за бъдещите местни избори в търсене на кандидат-кметове. Ще се направи и анализ дали всички съветници, избрани от ГЕРБ, гласуват съобразно политическите решения. „Ще укрепим здравото и ще премахнем фалшивото“, каза Цветанов.
БТА