/ БГНЕС
Съветът за развитие на гражданското общество е под ръководството на Томислав Дончев
Държавата отвори парадния вход на Министерския съвет за шефа на Асоциацията на парковете Тома Белев и за председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, и двамата навличали си неведнъж гнева на големи групи от българското общество. Последните скандали покрай тях гръмнаха заради антисемтско изказване на зеления активист и заради защитата  от страна БХК на предсрочно освободения за убийството на български студент австралиец Джок Полфрийман. Наред с тях в МС влизат тържествено и куп грантови НПО-та, поддръжници на Истанбулската конвенция.


Повдигнаха обвинение на Тома Белев за насаждане на омраза на етническа основа


Това са избраниците, които ще определят политиката и стратегиите за развитието на гражданското общество у нас през следващите няколко години. От имената и организациите и най-видните им представители личи, че това са обикновено добре познати лица от най-активните протестиращи по жълтите павета. Именно те ще решават кой проект да финансират и кой - не. Белев, Кънев и компания ще разпределят и държавните пари за подкрепа на сектора, които са от порядъка на 60-70 милиона лева, по твърдения на "Блиц". Общо 14 НПО са били избрани да влязат в състава на новия Съвет за развитие на гражданското общество към правителството, за който отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.


ВМРО поиска Цацаров да заличи БХК заради погазване на Конституцията


За състава му са кандидатствали близо 160 неправителствени организации, а самата процедура премина тихо и незабележимо покрай извънредното положение заради коронавируса. В безвремието на епидемията, от 28 април до 13 май, гласуването е било в ход и първите 14 места в резултат са окупирани от най-мощните НПО-та, обикновено с генезис, тръгнал от кръгове, близки до Сорос и още по-приближени на Прокопиев.

Сред класираните има поне осем НПО-та, наред с БХК, които са от поддръжниците на Истанбулската конвенция и натискат от години за приемането й. Такива са Български дарителски форум, Български фонд за жените, БХК, фондация "За нашите деца", фондация "Заедно в час", Карин дом, "Светът на Мария", асоциация "Родители", които наскоро се оказаха в центъра на скандала, след като опитаха да натиснат МОН от името на всички родители в България учениците да се връщат в клас предсрочно, насред пандемията. В съвета, който ще бъде обслужван от секретариат от Министерския съвет, влиза още и АЕЖ, чиято председателка Ирина Недева е журналист от БНР и успоредно с това сред основателите и сподвижниците на любимото място за дебати на кръга "Капитал" - "Червената къща", която бившият културен министър Вежди Рашидов отказа да им продаде. В списъка са още "Работилница за граждански инициативи", Българска асоциация за алтернативен туризъм, Български център за нестопански инициативи, както и единствената традиционна от десетилетия и наложила се организация - БЧК.


КС: Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция


15-ият член на този НПО-съвет е именно неговият председател Томислав Дончев. Всички официално трябва да работят даром в Съвета за развитие на гражданското общество, без да получават възнаграждения за това. Именно те обаче ще раздават грантовете от държавния бюджет за неправителствения сектор и ще готвят стратегията за развитието на гражданското общество в посоката, която напълно съвпада с техните убеждения. В тяхната власт ще бъде даването на становища по законодателството, по писането на планове и стратегии, наред с финансирането на неправителствения сектор с държавните пари.